Catalonia ar trebui să organizeze un nou referendum pentru independența față de Spania în următorii doi ani, a declarat ieri șeful guvernului regional, într-o nouă provocare lansată Madridului în urma protestelor pro-separatiste din ultimele zile.

Șeful guvernului regional din Catalonia, Quim Torra, a criticat violențele, declarând că mișcarea separatistă a fost una pașnică. De asemenea, acesta a mers mai departe avansând ideea că mișcarea de secesiune a fost blocată, declarând că „nu există nicio cale” prin care vreun tribunal să îl împiedice să ia măsuri în vederea independenței.

„Dacă toate partidele și grupurile vor face posibil acet lucru, trebuie să putem încheia acest mandat prin validarea independenței”, a declarat Torra, adăugând că sentințele de luni nu îi vor descuraja pe liderii separatiști să organizeze un nou referendum. „Vom reveni din nou la urne cu autodeterminare", a spus el.

Torra a solicitat elaborarea unei noi Constituții pentru Catalonia până în primăvara anului 2020, care ar putea deschide calea pentru un nou referendum pentru independență înainte ca mandatul parlamentului regional să expire în decembrie 2021.

Principalele partide din Spania au refuzat în mod constant să organizeze un referendum pro-independență în Catalonia, deși socialiștii aflați acum la putere spun că sunt deschiși la dialog cu privire la alte probleme.

Curtea Constituțională i-a avertizat miercuri pe oficialii catalani cu consecințe legale dacă vor încălca legea urmărind obținerea independenței.

Catalonia este o regiune semi-autonomă cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, care au propria limbă, Parlament și drapel. Este cea mai bogată regiune din Spania.

Independența este o problemă extrem de divizibilă, într-un sondaj în iulie susținerea pentru secesiune în regiune ajunsese la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, 48,3% dintre respondenți declarându-se împotrivă și 44% în favoarea independendenței.

Catalonia a organizat în 2017 un prim referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog. După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunțat luni că nouă lideri separatiști catalani au primit sentințe între 9 și 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona și în alte orașe din regiune, soldate cu rănirea a cel puțin 80 de persoane.