Belarus şi Ucraina au convenit să-şi întărească verificările la graniţă şi să-şi extindă cooperarea frontalieră, după ce în apropiere de Minsk au fost arestaţi miercuri peste 30 de presupuşi mercenari ruşi, înaintea alegerilor prezidenţiale din Belarus.

Această decizie anunţată de Ministerul de Externe din Belarus, citat de Reuters, are scopul să prevină orice tentativă de destabilizare a celor două ţări, subliniază sursa citată într-un comunicat, în urma unei întâlniri cu ambasadorul Rusiei şi cu ambasadorul Ucrainei la Minsk.

La Kiev, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat că va iniţia procedura de extrădare a unor mercenari reţinuţi cu o zi în urmă în Belarus, a transmis joi serviciul de presă al SBU, citat de Reuters şi de Interfax-Ukraina.

Forţele de securitate belaruse au arestat peste 30 de presupuşi mercenari ruşi în apropiere de Minsk, după ce au primit informaţii potrivit cărora circa 200 de combatanţi ruşi ar fi intrat în Belarus, asupra lor planând suspiciunea că ar intenţiona să provoace acţiuni de natură să sporească tensiunile în această ţară înaintea alegerilor prezidenţiale din 9 august.

Potrivit agenţiei de presă oficiale belaruse Belta, mercenarii reţinuţi fac parte din aşa-numitul grup militar privat „Wagner" - cel mai cunoscut contractor militar din Rusia, finanţat de omul de afaceri Evgheni Prigojin, numit şi „bucătarul lui Putin" -, iar un înalt responsabil din domeniul securităţii din Belarus a declarat că 14 dintre cei reţinuţi s-au aflat un timp în regiunea Donbas (estul Ucrainei), unde trupele ucrainene luptă cu rebeli susţinuţi de Rusia într-un conflict început în 2014.

Kremlinul a dezminţit că ar încerca să destabilizeze Belarus, după valul de arestări.

„Există insinuări potrivit cărora unele organizaţii trimit oameni pentru a destabiliza situaţia în Belarus, este evident că acesta nu poate fi cazul, Rusia şi Belarus sunt aliaţi, partenerii cei mai apropiaţi", a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, în cadrul unei întâlniri cu presa.

Potrivit lui, Minskul nu a transmis nicio informaţie referitoare la „activităţi ilegale care ar putea fi cauza arestării acestora". Peskov a confirmat că toţi sunt ruşi şi că alţi 200 sunt căutaţi de autorităţile belaruse.

Potrivit Minskului, aceşti bărbaţi sunt „suspectaţi de pregătirea unor acte de terorism" cu câteva zile înaintea unor alegeri prezidenţiale dificile pentru autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko.

Aliate istoric, Moscova şi Minsk întreţin relaţii tensionate de la sfârşitul anului 2019, şeful statului belarus acuzând Rusia că doreşte să-i reducă ţara la statutul de vasal şi să se amestece în scrutinul din 9 august în favoarea adversarilor săi.