Ministerul Justiţiei din Israel a promis miercuri o anchetă aprofundată cu privire la acuzaţiile potrivit cărora software-ul Pegasus ar fi fost folosit pentru a spiona cetăţeni israelieni cu un anumit profil, printre care şi persoane care au organizat proteste împotriva fostului premier Benjamin Netanyahu, transmite AFP.

Grupul israelian de securitate cibernetică israelian NSO, proprietarul programului Pegasus, a intrat în atenţia publică în 2021, după o anchetă publicată de un consorţiu de 17 mass-media internaţionale în care se dezvăluia faptul că software-ul a permis spionarea a numeroşi jurnalişti, oameni politici, inclusiv şefi de stat, militanţi şi conducători de companii din diverse ţări.

Săptămâna aceasta, cotidianul economic israelian Calcalist a relatat că Pegasus a fost folosit de poliţie pentru spionarea cetăţenilor israelieni care au condus protestele din 2021 împotriva lui Netanyahu, încă prim-ministru la acea vreme, dar şi pentru supravegherea altor cetăţeni israelieni. Poliţia a dezminţit ferm aceste acuzaţii. Însă ministrul securităţii interne, Omer Barlev, a avut o reacţie ceva mai nuanţată, notează AFP. „Nu au avut loc ascultări telefonice sau supravegheri din partea poliţiei fără acordul prealabil al unui judecător'', a declarat el. După informaţiile difuzate de Calcalist, Ministerul Justiţiei a anunţat într-un comunicat de presă deschiderea unei anchete.

Autoritatea pentru protejarea vieţii private, un departament în cadrul Ministerului Justiţiei, a subliniat că posibilitatea folosirii software-ului Pegasus „pentru supravegherea cetăţenilor israelieni ar constitui o încălcare gravă a vieţii private'', potrivit textului comunicatului.

Controlorul de stat al Israelului, Matanyahu Englman, şi-a anunţat marţi intenţia de a extinde ancheta pentru a include ultimele acuzaţii privind folosirea de către forţele de ordine a tehnologiei de supraveghere.

Ministrul justiţiei Gideon Saar şi-a declarat sprijinul pentru diferitele anchete. „Există o diferenţă enormă între acuzaţiile din Calcalist şi comunicatele poliţiei'', a declarat el în faţa comisiei juridice a parlamentului.

Software-ul Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină undă verde din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu aprobarea vânzărilor de arme.

Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau imagini.