Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a părăsit brusc, joi după-amiază, o şedinţă de guvern, transmiţându-le miniştrilor că vor afla motivul mai târziu, iar preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat un acord de pace istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite.

Benjamin Netanyahu a părăsit urgent, joi, o şedinţă de guvern pe tema coronavirusului, anunţându-i pe miniştri că vor afla mai târziu despre ce este vorba. În scurt timp, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că a reuşit obţinerea unui acord de pace între Israel şi Emiratele Arabe Unite. Acordul probabil va permite ca Israelul să suspende planul de anexare a unor zone din Cisiordania.

"Un succes major astăzi! Acord de pace istoric între extraordinarii noştri prieteni, Israel şi Emiratele Arabe Unite", a transmis Donald Trump prin Twitter.

"O zi istorică", a confirmat Benjamin Netanyahu prin Twitter.

Mohammed Bin Zayad, prinţul moştenitor din Emiratele Arabe Unite, a confirmat că Israelul a suspendat planurile de anexare a unor zone din Cisiordania.

"În cursul unei convorbiri cu preşedintele Donald Trump şi cu premierul Benjamin Netanyahu, s-a convenit să fie oprite planurile de anexare a unor noi zone palestiniene. Emiratele Arabe Unite şi Israelul au acceptat şi să coopereze pentru un plan de stabilire a relaţiilor bilaterale", a declarat Mohammed Bin Zayad.

"Deschiderea relaţiilor directe între două dintre cele mai dinamice societăţi şi cele mai avansate economii din Orientul Mijlociu va transforma regiunea prin stimularea creşterii economice, intensificarea inovaţiilor tehnologice şi consolidarea relaţiilor între popoare", se arată într-un comunicat comun al preşedintelui Donald Trump, premierului Benjamin Netanyahu şi prinţului moştenitor Mohammed bin Zayad, liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, informează agenţia Associated Press.

Un oficial guvernamental israelian a explicat ulterior că planul israelian de anexare a unor zone din Cisiordania a fost doar suspendat, la solicitarea Washingtonului. "Administraţia Donald Trump ne-a cerut să suspendăm anunţul privind aplicarea suveranităţii pentru a se putea implementa acordul de pace istoric cu Emiratele Arabe Unite", a declarat oficialul israelian, sub protecţia anonimatului, potrivit cotidianului Times of Israel.

 

Şoc şi groază din Turcia până în Fâşia Gaza

Autoritatea Palestiniană a cerut Emiratelor Arabe Unite să "renunţe imediat" la acordul de pace cu Israelul şi, în semn de protest, a retras temporar ambasadorul palestinian din Abu Dhabi.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a organizat o reuniune de urgenţă la Ramallah şi a cerut Ligii Arabe să convoace o sesiune extraordinară.

"Este vorba de o decizie revoltătoare. Conducerea palestiniană respinge acţiunile Guvernului din Emiratele Arabe Unite, considerate o trădare a poporului palestinian, a Ierusalimului şi Al-Aqsa", a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al Autorităţii Palestiniene, citat de Palestine TV.

Emiratele Arabe Unite "normalizează relaţiile cu Israelul sub pretextul susţinerii cauzei palestiniene", a acuzat oficialul palestinian.

Acordul de pace dintre Emiratele Arabe Unite şi Israel a fost condamnat şi de mişcarea Fatah, precum şi de organizaţia fundamentalistă Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza, potrivit cotidianului Times of Israel.

Turcia a acuzat vineri Emiratele Arabe Unite (EAU) de „trădarea cauzei palestiniene” prin acceptarea de a semna un acord de normalizare a relaţiilor cu Israel, susţinut de Statele Unite ale Americii (SUA), potrivit AFP.

Acest acord, care urmează să fie semnat în trei săptămâni la Washington, ar face din EAU a treia ţară arabă cu astfel de relaţii, după Egipt şi Iordania.

„Emiratele Arabe Unite se străduiesc să prezinte aceasta drept un fel de sacrificiu pentru Palestina, în timp ce ele au trădat de fapt cauza palestiniană pentru a-şi servi micile interese”, a reacţionat într-un comunicat Ministerul de Externe turc.

„Istoria şi conştiinţa popoarelor din regiune nu vor uita această ipocrizie şi nu o vor ierta niciodată”, se menţionează în text.

Descris de AFP drept un fervent apărător al cauzei palestiniene, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan critică cu regularitate ţările arabe pe care le acuză că nu adoptă o atitudine suficient de fermă faţă de Israel.

Reacţia vehementă a Ankarei intervine de asemenea într-un moment de tensiune în relaţiile dintre Turcia şi Emiratele Arabe Unite, doi rivali regionali. Cele două ţări se situează pe poziţii divergente îndeosebi cu privire la Libia, unde sprijină tabere opuse.