Zeci de orădence, majoritatea îmbrăcate cu ii, au dat curs invitaţiei lansate de Universitatea din Oradea de a celebra, şi în acest an, Ziua Universală a Iei. Locul de întâlnire a fost Parcul 1 Decembrie, la Statuia Soldatului Necunoscut.

 

La Oradea, cămaşa tradiţională românească a fost sărbătorită printr-un eveniment organizat de Universitatea din Oradea, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Îmbrăcate cu ii, zeci de orădence s-au adunat duminică după-amiază în Parcul 1 Deembrie. Acţiunea a debutat cu o „şezătoare”, în cadrul căreia participantele au împletit cununi de sânziene, pe care apoi le-au purtat atât în timpul paradei, cât şi în timpul horei.

Propusă de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei este în prezent sărbătorită în zeci de țări și orașe de către românii de pretutindeni. Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză impresionează cu broderiile sale și pentru a demonstra acest lucru oameni din lumea întreagă îmbracă ia în această zi de sărbătoare. Cămaşa, în cadrul portului femeiesc tradiţional românesc, a reprezentat întotdeauna piesa principală, care prin ornamentică, prin calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social-economic şi personalitatea purtătoarei. Numită local ie, cămeşe, spăcel, ciupag etc., ea a intrat în conştiinţa publică cu prima denominaţie, devenită generică. Ziua Universală a Iei a devenit în timp un eveniment global, fiind sărbătorită în peste 100 de oraşe, din 50 de ţări din întreaga lume. În 2015, primarul Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraş, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană.

De-a lungul timpului, ia a suferit o serie de transformări, dar şi-a păstrat în linii mari forma moştenită, simplă, funcţională. Cămaşa cu platcă se întâlneşte în Maramureş şi Bihor, având o platcă mare, pătrată. Ornamentul principal este cel geometric, care se distribuie pe platcă. Punctele de cusătură specifice sunt punctele peste fire, zbârciog nemţesc, şi o serie de tighele perfecte.