Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sărbătorită, ieri, la Oradea, ca în fiecare an, prin depuneri de coroane de flori la mormântul lui Kazimir Rulikowski, din Cimitirul Municipal, la statuia lui Nicolae Bălcescu, precum şi la cele ale lui Szacsvay Imre şi Petofi Sandor. Nu au lipsit nici slujbele religioase, oficiate la Biserica reformată "Rogerius" sau la Biserica reformată din Olosig, şi nici tradiţionala retragere cu torţe.


La manifestările din acest an de la Oradea au fost prezenţi atât liderii UDMR Bihor, cât şi episcopul reformat Laszlo Tokes. Programul a debutat cu o slujbă religoasă oficiată de Tokes la Biserica reformată "Rogerius", unde, ulterior, au fost depuse coroane de flori în memoria celor care au luptat în Revoluţia din 1848 - 1849. La ora 14:00 a avut loc depunerea de coroane la Cimitirul Municipal, la mormântul lui Kazimir Rulikowski, la manifestare participând preşedintele UDMR Bihor Alexandru Kiss, preşedintele executiv Szabo Odon şi viceprimarul municipiului Oradea, Biro Rozalia, consilierii locali Iulius Delorean şi Szabo Jozsef, dar şi subprefectul Todor Albert. Alaiul s-a deplasat apoi către statuia lui Nicolae Bălcescu, unde a avut loc o altă ceremonie de depuneri de coroane.
Evenimentul principal al manifestărilor a fost însă programat pentru ora 17:00, la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii. Primul care a luat cuvântul a fost prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, care a dat citire mesajului primului ministru Emil Boc. Premierul le-a transmis maghiarilor că apreciază contribuţia lor la dezvoltarea ţării noastre, adăugând că "marcarea Zilei maghiarilor de pretutindeni este un bun prilej pentru ca noi, românii, să ne afirmăm dorinţa de a construi împreună cu maghiarii viitorul ţării noastre". Au mai rostit alocuţiuni Rozalia Biro, Tokes Laszlo, Cseke Atilla. Episcopul reformat a apreciat drept "regretabilă" decizia autorităţilor române de a nu permite aterizarea preşedintelui maghiar la Târgu Mureş, Tokes considerând că gestul oficialilor români a afectat relaţia dintre cele două ţări. Din partea autorităţilor locale au fost prezente la ceremonie şi au depus coroane de flori primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Gheorghe Carp, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Alexandru Kiss şi Dumitru Voloşeniuc, subprefectul Todor Albert. Sărbătoarea a continuat cu un marş festiv cu fanfară şi făclii pe traseul: strada Iosif Vulcan - strada Republicii - Parcul Petofi, condus de husari călare. La ceremonia din Parcul Libertăţii şi la tradiţionala retragere cu torţe au participat sute de etnici maghiari, cu cocardele în piept. În Parcul Petofi au fost depuse alte coroane de flori, Ziua maghiarilor de pretutindei încheindu-se cu un spectacol susţinut la Casa de Cultură a Sindicatelor de un ansamblu folcloric din Debreţin.


La manifestările organizate în ţara noastră cu prilejul Zilei maghiarilor a participat şi preşedintele ungar. Solyom Laszlo, s-a aflat, sâmbătă, în judeţul Harghita. Şeful statului ungar a intrat în România cu maşina pe la Punctul de Trecere a Frontierei Borş. Potrivit unor relatări ale unei părţi din presa maghiară, maşinile din coloana oficială a preşedintelui ungar ar fi fost controlate timp de aproape un sfert de oră, la intrarea în ţară prin PTF Borş. Conform unor surse din conducerea Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Bihor, coloana de maşini care formau suita preşedintelui Ungariei nu a fost controlată nici la intrarea, şi nici la ieşirea din ţară. La intrarea în ţară, coloana a trecut "într-un minut" prin PTF Borş, oprindu-se doar pentru formalităţi de identificare a pasagerilor. La ieşirea din ţară coloana nu s-a oprit deloc, deoarece, conform procedurilor, controlul are loc în vama maghiară. Pe de altă parte, potrivit aceloraşi surse, fiind vorba de personal diplomatic, acesta beneficiază de imunitate şi nu este supus formalităţilor uzuale. În plus, la PTF Borş nu se efectuează decât controlul asupra documentelor de călătorie de către poliţiştii de frontieră, care nu au atribuţii de verificare a conţinutul autovehiculelor.