Specialiști în drept din toată țara și din străinătate au discutat vineri și sâmbătă la Oradea despre adoptarea Constituției României, aplicarea legislației civile, Public Law & Criminal Sciences și modul în care s-au transformat de-a lungul timpului profesiile juridice.

 

Conferința a început vineri, 19 noiembrie, cu decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Ovidiu Predescu, unul dintre cei mai mari specialiști ai dreptului din țară. A urmat apoi o prezentare a sesiunilor în plen „30 ani de la adoptarea Constituției României”, moderată de conf. univ. dr. Cristian Dumitru Miheș și prof. univ. dr. Valentin Mirișan, de la Universitatea din Oradea. Primul care a vorbit a fost proaspătul Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea care a prezentat „Principiul separației puterilor și penalizarea vieții publice”, urmat de președintele Uniunii Juriștilor din România, care a vorbit despre „Aspecte actuale privind revizuirea Constituției României! Analiza ultimului proiect de revizuire susținut în fața Comisiei de la Veneția. (Comisia europeana pentru democrație prin drept)”. Sesiunea a II-a, „Aplicarea legislației civile la 10 ani de la adoptarea noului Cod Civil”, i-a avut ca moderatori pe prof. univ. dr. Carmen Popa, de la Universitatea din Oradea, prof. univ. dr. Lucian Săuleanu, de la Universitatea din Craiova, și conf. univ. dr. Ilie George Alexandru, de la Universitatea București. Printre subiectele abordate s-au aflat: Desfășurarea procedurii simplificate de insolvență; Restituirea în echivalent a proprietăţii; Drepturile copilului. Dreptul la religie. Provocări și inegalități; Parteneriatele civile. Sesiunea a III-a a fost moderată de prof. univ. dr. Anton Trăilescu, de la Universitatea de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Ovidiu Podaru, de la Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, și conf. univ. dr. Dan Constantin Mâță, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar sesiunea a IV-a de prof. univ. dr. Marioara Țichindelean, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, conf. univ. dr. Lavinia Onica-Chipea, Universitatea din Oradea, și conf. univ. dr. Mihaela Pătrăuș, Universitatea din Oradea.

 

În limba engleză și cu studenți în prim plan

 

Tot vineri au avut loc și două sesiuni în limba engleză, Public Law & Criminal Sciences, moderată de prof. univ. dr. Elek Balázs, University of Debrecen, și conf. univ. dr. Carmen Domocoș, de la Universitatea din Oradea, și „Public Law”, moderată de prof. univ. dr. habil. Árva Zsuzsanna, Universitatea din Debrețin, conf. univ. dr. Claudia Timofte, Universitatea din Oradea, și lect. univ. dr. Diana Cîrmaciu, Universitatea din Oradea.

Sâmbătă a mai avut loc o sesiune de prezentare a lucrărilor în plen în limba engleză, moderată de prof. univ. dr. habil. Karsai Krisztina, de Universitatea din Szeged, Ungaria, prof. asoc. dr. Annalisa Mangiaracina, de la Universitatea din Palermo, Italia și prof. asoc. dr. Laura Stănilă, de la Universitatea de Vest din Timișoara, urmată de o masă rotundă cu tema „Profesiile juridice la 30 ani de la adoptarea Constituției României”, moderată de prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, director fondator al publicațiilor „Dreptul”, prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru, președinte al Uniunii Juriștilor din România, și conf. univ. dr. Mircea Ursuța, de la Universitatea din Oradea. Printre invitați s-a aflat: Bianca Ardeleanu, executor judecătoresc, președinta Camerei executorilor judecătorești Oradea, Maria Cotrău – procuror DIICOT Oradea, dr. Mihai Adrian Hotca – profesor universitar, rector, Universitatea „N. Titulescu”, avocat în Baroul București, Adrian Stancu – avocat, decan al Baroului Bihor, Ioana Sasu-Sbârciog – consilier juridic, decan al Colegiului Consilierilor Juridici Bihor și dr. Mihai Udroiu – judecător la Curtea de Apel Oradea.

Tot sâmbătă au mai avut loc trei secțuni cu prezentări de lucrări ale studenților. Printre temele abordate s-au numărat: „Provocări ale secolului XXI în dreptul familiei. Mișcarea LGBT. Căsătoria și adopția” – Narcisa Victoria Dărăban, studentă, anul IV, Facultatea de Drept a Universității din Oradea; „Audierea minorului în sistemul de drept românesc prin comparație cu sistemul de drept din Germania” – Chereji Bianca-Loredana și Mocan Noemi Crina, masterande la Facultatea de Drept a Universității din Oradea, „Dreptul special de moștenire al soțului supraviețuitor în lumina Codului civil român și maghiar” – Tamas Peter Erno, doctorand, Universitatea Babes-Bolyai Facultatea de Drept, Cluj-Napoca; „Piața unică europeană și rolul acesteia în îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene” - Bogdan-Paul Popa, student, anul  II, Facultatea de Drept a Universității din Oradea; „Scurte considerații privind datoriile de valoare”, Luminița-Marcela Pop - doctorand Universitatea „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Drept și „Influenţa jurisprudenţei CEDO asupra legislaţiei interne în domeniul violenţei domestice” - Mirela Gabriela Cristea, doctorandă, Universitatea din Craiova, Facultatea de Drept.