Asociaţia Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională derulează proiectul „Sănătate ca la carte”, împreună cu Lidl. Marți, 29 august, la Hotel Continental Forum, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului la Oradea, la care au participat, alături de dr. Elena Iuliana Mihai, co-autorul cărții, echipa coordonatoare a proiectului, dar și 80 de învățătoare din alternativa Step by Step.

 

În deschiderea manifestării, Ioana Grindean, coordonatoarea proiectului, a făcut o scurtă descriere a proiectului, nu înainte de a saluta prezența la eveniment a invitaților: Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, un susţinător constant al alternativei Step by Step, în Liceul Greco-Catolic, din 1998, când a luat fiinţă prima clasă din judeţ care a aplicat această alternativă; dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor; dr. Remus Moțoc, directorul DSVSA Bihor și prof. Daniela Sopota, inspector educație permanentă la ISJ Bihor.

Dr. Elena Iuliana Mihai, co-autorul cărții, a prezentat învățătoarelor, în cadrul unui curs de formare de două zile, metodologia de predare a noțiunilor din lucrare, pe care acestea o vor folosi pentru a-i îndruma mai departe pe copii către un stil de viață bazat pe alegeri alimentare sănătoase.

Elementul central al proiectului îl constituie editarea şi tipărirea cărţii „Sănătate ca la carte”, sub semnătura dr. Florin Ioan Bălănică şi dr. Elena Iuliana Mihai. Având forma unei reviste de aplicaţii şcolare, cartea conţine 36 de pagini ilustrate, pline de sfaturi utile pentru copii şi părinţi, jocuri şi aplicaţii educative, reţete sănătoase pentru cei mici şi familiile lor. Cartea va fi tipărită în 10.000 de exemplare care vor fi distribuite în reţeaua de şcoli cu predare în alternativa educaţională Step by Step din sistemul naţional de educaţie.

Pornind de la conținutul lucrării, formatorii Step by Step au elaborat activități de învățare în care vor antrena un număr total de 160 de învățători din învățământul primar din Alba-Iulia, Bihor, Bistrița, Constanța și București. Învățătorii vor utiliza activitățile de învățare la clasă, astfel încât copiii și familiile lor să poată asimila, prin joc, noțiuni importante pentru un trai sănătos.

În proiect participă unități de învățământ din fiecare județ și din Capitală. Din Oradea, școlile implicate în proiect sunt: Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”. Scopul proiectului este de a dezvolta deprinderi pentru o viaţă echilibrată copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani atât în alimentație, cât și în viața de zi cu zi, prin adaptarea conţinutului activităţilor şcolare şi continuarea procesului de învăţare în familie. Așadar, provocarea pe care o propune este adoptarea de către familii a unui stil de viaţă sănătos şi asimilarea de către copii a cunoştinţelor necesare pentru a lua decizii corecte. Proiectul se va derula până la sfârșitul anului, urmând ca de rezultatele sale să beneficieze 40.000 de copii și 3.000 de cadre didactice din sistemul public de învățământ.