Ediția cu numărul 23 a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor a debutat ieri, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea. Noutatea ediției din acest an este festivalul de film dedicat muntelui, un eveniment pe care Muzeul Țării Crișurilor îl promovează împreună cu organizatorii principali din Trento, Italia, unde acest festival se desfășoară din 1952, fiind astăzi cel mai mare festival din lume dedicat muntelui.  

Conducerea CJ, la startul manifestărilor

Ieri, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, a avut loc deschiderea oficială a manifestării culturale. ,,Mă bucur că o idee născută, cumva, într-un context întâmplător a ajuns în viața permanentă a orașului”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crişurilor, în deschidere. Prezent la eveniment în calitate de președinte al Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor a vorbit despre proiectele în valoare de aproape 10 milioane de euro, care permit derularea ultimelor lucrări pentru finalizarea noului sediul al MTC, menționând că lucrurile ,,se află în linie dreaptă” și că urmează să fie ,,deschis un nou capitol” pentru viața culturală a județului Bihor. La rândul său, Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor, a felicitat conducerea și personalul Muzeului pentru munca asiduă pe care o depun permanent. Acesta și-a manifestat convingerea că această ediție va fi cel puțin la fel de reușită ca cea de anul trecut, când numai la Noaptea Muzeelor din Oradea s-au înregistrat 40.000 de vizitatori.

„Cred că orădenii sunt dornici să vadă Muzeul Țării Crişurilor finalizat. Mă bucur că am reușit să trecem și de această etapă de semnare a contractului pentru reparații capitale și amenajări interioare”, a conchis Mang. În continuare, a avut loc prezentarea cărţilor tipărite de specialiştii muzeului la Editura Muzeului Ţării Crişurilor şi la alte edituri, iar seara, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, a avut loc clasicul eveniment, „Bijuterii muzicale”, protagoniste fiind Andrada Ciupeiu - vioară, Alexandra Mahu - flaut și Ana-Ruth Maior - pian, care formează ansamblul cameral Trio Clasique. Cu acest prilej, au putut fi audiate lucrări ale compozitorilor G. P. Telemann, J. S. Bach, Jaques Ibert, Bohuslav Martinů şi Nino Rota. Evenimentul a avut loc cu participarea actorului Şerban Borda, de la Teatrul Regina Maria.

Pelerinaj la mormintele foştilor muzeografi

Zilele MTC continuă astăzi, de la ora 10.30, cu un pelerinaj la mormintele foştilor muzeografi, înhumaţi în Cimitirul Municipal „Rulikowsky” din Oradea.

„Ne vom deplasa la Cimitirul Municipal, pentru a depune flori la mormintele colegilor noștri care au lucrat în muzeu, de la primul muzeograf, din 1896, și până la cei care au murit recent, un moment de aducere aminte firească, care va avea loc la ora 10.30”, a declarat pentru CRIȘANA Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. Potrivit interlocutorului nostru, noutatea ediției din acest an este festivalul de film dedicat muntelui, un eveniment pe care MTC îl promovează împreună cu organizatorii principali din Trento, Italia. Nu va lipsi Noaptea Muzeelor (sâmbătă, 18 mai, între orele 19.00-01.00), un eveniment mult așteptat de orădeni, genericul sub care se desfășoară fiind „Muzeele orădene împreună!”. „Acest generic este evocator al unei idei pe care dorim să o promovăm, și anume crearea unor circuite muzeale în care să includem atât instituțiile de stat, cât și instituțiile particulare sau ale bisericilor. Interesul nostru este ca lumea să cunoască patrimoniul existent în Oradea, diversitatea lui, să cunoască valorile patrimoniale pe care le avem în toate domeniile, de la artă, până la etnografie, științele naturii etc.”, a subliniat interlocutorul nostru. Ziua Internațională a Muzeelor, care are loc tot sâmbătă, 18 mai, se desfășoară sub genericul „Muzeele - centre culturale. Viitorul tradiţiei”. Referindu-se la această temă, Aurel Chiriac a precizat următoarele: „Noi, și toate muzeele din Oradea, suntem un centru cultural. Dar, în același timp, prin faptul că noi conservăm patrimoniul trecutului, o facem pentru că dorim ca, în viitor, el să existe și să poată fi valorificat de oricine”. În altă ordine de idei, directorul MTC a anunțat că ediția din acest an a manifestării se va bucura de prezența unor oaspeți din Italia, printre care președintele festivalului de film din Trento.

„Zilele Muzeului Țării Crișurilor este o manifestare care s-a născut acum 23 de ani, într-un context în care s-au legat unul de altul evenimente culturale în luna mai, în jurul Zilei Internaționale a Muzeelor. Ideea de atunci a prins și iată că Zilele Muzeului Țării, de fapt Zilele tuturor muzeelor care sunt în Oradea și aparțin de Complexul muzeal orădean, devine un eveniment emblematic, mult așteptat de orădeni”, a conchis Aurel Chiriac.