Ministrul Educației a vizitat astăzi Campusul Dual Integrat de pe strada Ceyrat. Ligia Deca a lăudat Bihorul și Oradea pentru că a transformat în realitate ceea ce alții au abia în faza de proiect, subliniind că învățământul dual nu mai este astăzi o rută limitată pentru tineri, ci una prin intermediul căreia pot ajunge chiar la nivel academic.

 

La evenimentul care a avut loc astăzi, de la ora 11.00, au participat, alături de ministrul Educației, președintele Consiliului Județean Bihor – Ilie Bolojan, primarul Oradiei – Florin Birta, vicepreședintele CJ Bihor – Mircea Mălan, rectorul Universității din Oradea – Constantin Bungău și șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor – Horia Abrudan.

După semnarea contractului de finanțare pentru campus și a celui pentru achiziția a 30 de microbuze, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a făcut o scurtă prezentare a Campusului Dual Integrat, subliniind importanța obiectivului pentru învățământul local și faptul că deja s-au înscris 156 de copii pe cele 196 de locuri disponibile, 80% dintre ei optând pentru învățământ dual ca primă opțiune.

„Prin semnarea, astăzi, a primului contract pentru Campus Dual Integrat din România, care include învățământul preuniversitar și învățământul universitar, autoritățile publice locale și angajatorii, vedem cum ruta duală, menită să recredibilizeze și să consolideze apropierea școlii de mediul privat devine realitate. Este minunat că primul contract se poate semna în interiorul unui astfel de campus care este aproape gata și aici este meritul autorităților publice locale din județ și din oraș pentru că importanța subiectului a fost înțeleasă, iar mobilizarea a fost pe măsură. În plus, peste 40% dintre elevii înscriși în rura duală din România se regăsesc în județul Bihor, ceea ce înseamnă că este o tradiție în acest județ și poate să dea un exemplu la nivel național în ceea ce privește apropierea școlii de nevoile pieții muncii”, a declarat ministrul Educației, care a mai subliniat că ruta duală nu mai înseamnă doar meserii așa cum le cunoaștem în urmă cu 20-30 de ani, ci adaptare la progresul tehnologic.

„Ne dorim să vedem o astfel de apropiere și între mediul universitar și mediul privat. Mulțumesc Consiliului Județean Bihor pentru leadershipul acestui program. Cofinanțarea are un nivel impresionant aici, 50% din valoarea proiectului, și avem mare încredere că ceea ce s-a semnat astăzi cimentează faptul că Oradea și județul Bihor sunt pionieri în ceea ce privește învățământul dual”, a mai spus Ligia Deca.

 

„Este nevoie de astfel de modele!”

Ministrul le-a transmis părinților și elevilor că Legea Educației prevede că din 2029-2030, în ceea ce privește ruta tehnologică, va exista doar învățământ dual, așa că merită ales învățământul dual, mai ales că nu mai este o rută limitată din punctul de vedere al progresului „cine dorește, poate și își găsește loc în câmpul muncii poate să meargă până la zona de învățământ superior, doctorat profesional cu aplicabilitate directă în piața muncii”.  

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat că, alături de contractul pentru Campus Dual Integrat, a fost semnat și un altul pentru achiziția a 35 de autobuze electrice dintr-un necesar de 80.  

După ce a vizitat, împreună cu oficialitățile locale, Campusul, Ligia Deca a declarat: „Mă bucur mult să văd că această locație este aproape de a intra în procesul de învățământ. Mai mult, aici vedem și disponibilitate pentru parteneriate și experiență în colaboarare, ceea ce va ajuta ca Bihorul și Oradea să rămână lideri în promovarea învățământului dual. Avem mare nevoie să arătăm în țară că acest tip de învățământ este o alternativă viabilă, că asigură atât venituri foarte bune în viața profesională, dar și un orizont academic fără niciun fel de limită. Inclusiv facilitățile sociale pe care copiii le au, cazare, masă, burse generoase, posibilitatea de a se angaja cu jumătate de normă, reprezintă atuuri pentru ca elevii să aleagă, după gimnaziu, această formă de învățământ și campusul de la Oradea”.