Preşedintele Băsescu a dat tonul distracţiei la Zilele Oradiei
Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a aflat, joi seara, în mijlocul orădenilor care au participat la serbările din centrul oraşului. Drumul de la hotelul în care a fost cazat şi până la cortul montat în faţa Primăriei a durat aproape o oră, înaintarea fiindu-i îngreunată de miile de orădeni dornici să dea mâna cu preşedintele ţării. După ce a chefuit alături de oficialităţile bihoreni şi majoritatea liderilor democraţi, care nu au ratat ocazia de a transforma Ziua oraşului într-o sărbătoare a PD, în cursul dimineţii de ieri, Traian Băsescu s-a întâlnit cu şefii instituţiilor deconcentrate şi primarii bihoreni, pentru a discuta despre descentralizare.
Primarii, la sfat cu şeful statului
Sala mare a Primăriei Oradea a fost neîncăpătoare pentru primarii şi, în special, reprezentanţii tuturor serviciilor deconcentrate din Bihor care au venit să ia parte la discursul preşedintelui despre modernizarea statului prin descentralizare. Traian Băsescu susţine că se impune transferarea imediată a resurselor financiare şi a răspunderii de la nivel central către administraţiile publice locale. "Insistenţa mea este ca modernizarea statului se se facă prin descentralizare, prin împingerea cât mai mult a deciziei privind comunitatea înspre administraţiile locale. De asemenea, sumele alocate până acum de ministere trebuie mutate în bugetele consiliilor locale după criteriul populaţiei", a declarat preşedintele României. În opinia lui Traian Băsescu, avem două sectoare vitale pentru prezentul şi viitorul naţiunii care trebuie transferate spre comunităţile locale: sănătatea şi educaţia. Aceste două activităţi, cu toate că sunt puternic finanţate de stat, au rezultate mediocre, cauza fiind lipsa controlului administraţiei publice locale. "Am convingerea că trecerea inspectoratelor şcolare în subordinea administraţiilor publice locale va fi una din cheile creşterii calităţii învăţământului", a precizat Băsescu, acesta susţinând că, în prezent, sistemul de învăţământ românesc nu are în centrul său elevul, ci răspunde nevoilor corpului didactic. "Primul beneficiar al infrastructurii din educaţiei ar trebui să fie elevul, iar primul beneficiar al cunoştinţelor elevului ar trebui să fie comunitatea", a adăugat preşedintele, susţinând că, acum, se aruncă bani pe o hârtie sau o diplomă şi nu în pregătirea profesională a viitorului absolvent.
Elaborarea de proiecte, un pas important spre aderare
În urma procesului de descentralizare, se intenţionează ca şcolile din mediul rural să se concentreze în instituţiile din centrele de comună, administraţia publică locală având obligaţia să asigure transportul elevilor spre şcoală. Astfel, s-ar evita situaţia de acum, când profesorii navetişti ajung obosiţi la ore sau elevii beneficiază de educaţie din partea unor suplinitori care nu au absolvit nicio facultate, iar clasele din mediul rural sunt formate din maximum doi-trei elevi. Pentru a creşte responsabilitatea directorilor de şcoli, dar şi a celor de spitale, singura soluţie este ca numirea lor să fie făcută de consiliile locale. Această procedură ar permite ca eventualele nemulţumiri ale cetăţenilor din comunitate să fie transmise mai eficient aleşilor locali, decât acum, la ministere, care trec problemele reale ale comunităţilor. "Suntem la momentul la care România fie decide să se modernizeze, fie îi va fi greu să valorifice oportunităţile oferite o dată cu intrarea noastră în Uniunea Europeană", a declarat Băsescu, acesta atrăgându-le atenţia celor din sală că un pas important în aderarea la UE îl reprezintă elaborarea de proiecte de către fiecare comunitate locală în parte, precum şi de fiecare serviciu deconcentrat. "Ar trebui ca fiecare primar să aibă pregătit cel puţin un proiect de infrastructură. De asemenea, fiecare direcţie din subordinea ministerelor ar trebui să aibă portofolii întregi de proiecte, care să fie derulate din prima zi de aderare. Recomandarea mea este, pentru cei care nu au proiecte pe domeniile lor de activitate: chemaţi urgent specialişti!", a menţionat Traian Băsescu, acesta subliniind că vor fi alocate 3,2 miliarde euro pentru pregătirea profesională a salariaţilor. Un alt aspect al descentralizării îl constituie creşterea puterii de control a prefectului asupra politicilor sectoriale. Potrivit preşedintelui României, ideal ar fi ca doi-trei angajaţi ai fiecărei institituţii deconcentrate să se constituie într-un aparat pe lângă Instituţia prefectului, care să vegheze la respectarea deciziilor luate de administraţiile locale, pe fiecare domeniu în parte.
Suspendarea decretului, amânată
După întâlnirea cu primarii şi conducerile serviciilor deconcentrate, Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia a declarat, printre altele, că aşteaptă expirarea termenului legal de atac pentru a revoca decretul de suspendare din funcţia de ministru al Apărării a lui Teodor Atanasiu. "Întrucât există prevăzut în lege un termen de 20 de zile în care decizia Parchetului Militar poate fi atacată la Parchetul General, aştept scurgerea termenului legal de atac pentru a revoca decretul de suspendare a ministrului. În plus, mai există o cale de atac, dacă părţile interesate nu sunt mulţumite de decizia luată de Parchetul General. Aceştia se pot adresa Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie. Până la epuizarea tuturor căilor de atac, nu voi suspenda decretul de suspendare din funcţie a ministrului Atanasiu", a precizat preşedintele.
"Partidul prezidenţial este o copilărie"
În ceea ce priveşte decizia de nominalizare a lui George Maior în fruntea SRI, preşedintele Traina Băsescu a declarat că are la bază încercarea de eliminare a suspiciunii că Alianţa ar încerca să folosească serviciile secrete în interes propriu. "Oricum, dacă aş fi propus un membru PD, votarea lui de către Parlament ar fi fost dificilă", a adăugat preşedintele. Întrebat fiind despre statutul actualului consilier prezidenţial, Theodor Stolojan, în condiţiile în care acesta intenţionează să lanseze o platformă politică pentru membrii şi simpatizanţii PNL, Traian Băsescu a declarat că va avea o discuţie, foarte curând, cu Stolojan. Preşedintele a comentat şi informaţiile privind înfiinţarea unui partid prezidenţial, afirmând că este o copilărie, o invenţie a presei, a analiştilor politici şi a unor politicieni. "Nu am nevoie de un partid prezidenţial, pentru că acesta nu aduce voturi, mai ales unui preşedinte în funcţie, care-şi aduce singur voturi. Sunt partizanul unui partid de centru-dreapta, dar nu am nevoie de el, ci România are", a comentat preşedintele. "Nu fac nici un secret din a vă spune că partidul la care într-adevăr ţin este PD şi aş fi vrut ca, împreună cu PNL, să creeze acel partid de centru dreapta care, probabil, ar fi fost creat dacă cei cu care s-a negociat crearea Alianţei între PD şi PNL ar fi fost în funcţii. Acum este altă garnitură la PNL, care are altă viziune, şi proiectul pare că s-a împotmolit definitiv", a adăugat Traian Băsescu.
PNL şi PD vor propune candidaţii pentru postul de comisar european
Preşedintele a declarat că România va desemna doi candidaţi pentru funcţia de comisar european, cele două propuneri urmând să fie făcute de PD, respectiv PNL. "Este extrem de important pentru Comisia Europeană ca desemnarea comisarului pe care România îl va propune să se încadreze în algoritmul de desemnare a Comisiei Europene. Chiar dacă fiecare stat are dreptul la un comisar, structura politică a comisiei europene trebuie să reprezinte, în linii mari, structura politică a Parlamentului de la Strasbourg. Asta înseamnă că România trebuie să aibă în vedere că având un guvern care, în principal, se sprijină pe un partid din familia liberală şi un partid din familia populară, să facă propuneri în consecinţă", a precizat Traian Băsescu. Preşedintele a specificat că portretul robot al candidatului pentru funcţia de comisar european ar trebui să fie: bun cunoscător al problemelor Uniunii Europene, bun cunoscător al Comisiei Europene, cunoscut de oamenii cu care va lucra la Bruxelles şi apreciat de Parlamentul European.
Să renunţăm la românescul "A venit iarna, nu mai construim"
În ceea ce priveşte lucrările la Autostrada Transilvania, preşedintele Traian Băsescu a precizat că nu contestă importanţa acesteia pentru Ardeal, ci modul în care a fost angajat contractul. "Contractul a început prost, pentru că nu s-a respectat legea şi nici condiţiile de licitaţii, însă acesta a fost renegociat. Acum suntem în faţa unei realităţi, contractul merge înainte", a declarat preşedintele, adăugând că, dacă ministrul Transporturilor va constata incapacitatea firmei Bechtel de a realiza contractul, acesta va găsi o modalitate de a renunţa la serviciile acestei companii. "Am înţeles că Bechtel nu are capacitatea de a atrage forţa de muncă. Trebuie să ieşim din românescul "A venit iarna, nu mai putem să construim". Se poate lucra foarte bine la excavaţii, fundaţii", a menţionat preşedintele României.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.