După discuţii ce au durat aproape două ore, ieri, bugetul judeţului Bihor şi al instituţiilor subordonate pe anul 2018 a trecut de votul consilierilor judeţeni, în ciuda faptului că reprezentanţii PNL au declarat clar şi răspicat că nu votează, cerând o şedinţă extraordinară pentru săptămâna viitoare. În cele din urmă, cel care a schimbat total deznodământul unei şedinţe cu acuzaţii şi de-o parte şi de alta a fost chiar un reprezentant al opoziţiei, cântăreţul Cornel Borza dând dovadă că este mai presus de politician, un artist cu suflet...

 

„Daţi-vă demisia!”

Ziua de ieri a fost una tensionată în Parcul Traian. Sute de oameni au ieşit în stradă cerând să fie plătiţi pentru munca pe care au prestat-o, iar alte câteva zeci au asistat în sală. În deschiderea şedinţei, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a făcut apel la calm, în caz contrar declarându-se hotărât să apeleze la organele de ordine. Primul care a luat cuvântul a fost Ionel Avrigeanu, liderul grupului de consilieri PNL, care a reproşat actualei coaliţii de la conducerea CJ Bihor situaţia deloc fericită în care s-a ajuns... „Vă aflaţi în incapacitate de a asigura salariile angajaţilor şi de a promova proiectele instituţiei. Opoziţia v-a întins o mână, aţi refuzat de fiecare dată şi consider că refuzaţi să asiguraţi salariile oamenilor. Nu este admis ca primării importante precum Aştileu, Ciumeghiu, Spinuş sau Lăzăreni să nu primească niciun leu, iar unor oraşe conduse de liberali să le fie alocate sume mici de bani. Aşa aţi înţeles să guvernaţi, aţi propus un buget în care sume importante de bani sunt drenate către ONG-uri. Nu vom vota astăzi (ieri - n.r.), ci vom propune o şedinţă extraordinară în 2 sau 3 mai, când vom prezenta un proiect de buget prin care vom rezolva salariile angajaţilor, astfel încât oamenii să-şi primească banii în ziua de plată. Dacă nu sunteţi în stare, daţi-vă demisia şi lăsaţi pe alţii să conducă”, a fost îndemnul lansat de Avrigeanu. În replică, preşedintele instituţiei, Pasztor Sandor, a explicat că proiectul actual de buget supus aprobării nu se referă la bani alocaţi primăriilor, acela fiind un alt buget, care va fi cu altă ocazie supus la vot, în acest caz fiind vorba doar despre banii pentru salariile angajaţilor şi funcţionarea instituţiei. „Numiţi o comună sau un oraş care primeşte bani prin acest proiect. Am încercat să nu amestecăm problemele salariaţilor cu certurile politice. Ne-aţi reproşat că dăm prea mulţi bani ONG-urilor, deşi aceştia au fost împărţiţi după un sistem legal şi deschis pentru toată lumea care a depus proiecte. Niciun nume de ONG nu figurează în proiectul de azi. Dacă vreţi să vă implicaţi, veniţi în comisii. Să explici că nu votezi bugetul pe teme false este o ipocrizie”, a precizat Pasztor.

 

Ultima şansă de reconciliere

Vicepreşedintele Ioan Mang a dezvăluit că a existat chiar şi marţi o întâlnire cu membrii din opoziţie, la care a participat şi Ilie Bolojan, fără a se ajunge la un consens. „Am zis să votaţi azi bugetul şi să validaţi cel de-al nouălea consilier PSD, făceam totul uitat şi intram în normalitate. Aveaţi o ultimă şansă, pentru că noi tot vom rezolva salariile cu sau fără votul vostru, dar lumea nu va uita. Aici nu sunteţi să reprezentaţi interesele unui lider supărat că nu poate împărţi banii primarilor PNL. Ar trebui să vă gândiţi la ratele celor 3.000 de oameni, pe care ar trebui să le plătiţi voi, aşa cum veţi plăti indemnizaţia consilierului pe care nu-l validaţi. Sunteţi supăraţi pe ONG-uri, însă a fost prima dată când sumele nu au fost negociate politic. Dacă şi azi condiţionaţi salariile oamenilor, dacă nu votaţi bugetul, nu mai discutăm nimic despre niciun primar. Vom aloca banii aşa cum spune legea, fără nicio negociere”, a ameninţat Mang. Faptul că bugetul actual nu include sume pentru UAT-uri a fost întărit şi de vicele Traian Bodea, în calitate de coordonator al Direcţiei Economice. „Stăm aici cu toţii încordaţi, avem un protest, avem o situaţie tensionată şi cu toate acestea uităm că noi suntem aici să reprezentăm interesele bihorenilor, nu ale altor persoane”, a spus Bodea.

 

Tensiune creată artificial

Reprezentantul opoziţiei Dacian Foncea a ţinut să precizeze că situaţia tensionată este creată în mod artificial, fiind convins că oamenii au fost mobilizaţi să iasă în stradă sau să părăsească birourile pentru a participa la şedinţă. De asemenea, l-a acuzat pe vicepreşedintele Mang de atitudine arogantă, reproşându-i că în loc să se comporte civilizat sare la gâtul celor din opoziţie. „Sunteţi un intelectual rasat nu coborâţi într-o mocirlă ieftină. De doi ani aveţi o atitudine arogantă în numele PSD-ului. Vrem să dăm salariile, nu am venit aici să mă sfădească Mang. Nu e bine, domnule Mang, să ieşiţi întotdeauna să spuneţi că la Primărie se fură, în timp ce aici instituţia este blocată, în faliment, nu există niciun proiect mastodontic”, a spus Foncea. Acuzaţiile nu i-au picat bine lui Mang, care a ţinut să precizeze că, în prezent, la CJ Bihor, există proiecte în valoare de 110 milioane euro. „Nu a avut niciodată Consiliul Judeţean proiecte de asemenea valoare. Niciodată Consiliul Judeţean nu a avut în buget bani pentru 50 de km covor asfaltic cum are azi. Dar Muzeul, pe care nu aţi fost în stare să-l faceţi în opt ani?”, a ripostat Mang.

 

Punte între putere şi opoziţie

Discuţiile şi replicile fără sfârşit nu au dus la un numitor comun, prin urmare, decizia celor din PNL a rămas fermă, şi anume că nu vor vota bugetul. Cu atât mai surprinzător a fost rezultatul, proiectul fiind votat cu 18 voturi pentru şi 16 împotrivă, ceea ce însemna că un om al PNL-ului a trădat, fiind vorba despre interpretul de muzică populară Cornel Borza.

„Mulţumim colegului din opoziţie, care ne-a ajutat”, a spus Ioan Mang. Dacă iniţial nu a dorit să-şi justifice gestul, fiind apărat doar de colegul său de partid, Dacian Foncea, care a explicat că Borza este mai sensibil şi a votat cu sufletul, la final, acuzat fiind că a votat din greşeală, Borza şi-a justificat votul. „Fiind artist, am judecat în primul rând cu sufletul, salariile şi aşa sunt destul de mici, dar să nu le nici primeşti. Nu ştiu dacă am făcut bine sau rău, dar am votat cu sufletul. Şi parcă, după votul meu, aţi vorbit mai frumos cu noi. Poate oi fi eu punte între opoziţie şi putere”, a precizat Cornel Borza, adresându-i-se vicepreşedintelui Ioan Mang. Gestul său a fost taxat destul de aspru, cel puţin într-o primă fază, de liderul grupului de consilieri PNL, Ionel Avrigeanu, acesta acuzându-l că ar fi în incompatibilitate şi nu ar fi avut voie să voteze în calitatea sa de angajat al Teatrului Regina Maria, prin urmare, ar putea „să aibă probleme şi mai mari”. La finalul şedinţei, însă, tonul a fost îndulcit, Avrigeanu declarând că „fiecare are libertatea opţiunii de vot”. „Au mai fost cazuri când unii colegi au votat altfel decât partidul. Nu ne-a anunţat despre intenţia sa, dar putem să înţelegem o chestiune umană”, a punctat Avrigeanu. Că va fi sau nu aşa şi că gestul interpretului va rămâne fără repercusiuni, doar timpul o va dovedi.