Vive la France! Sunt cuvintele care au răsunat în urmă cu 229 de ani pe străzile Parisului. La 14 iulie 1789, căderea Bastilliei, ca simbol al monarhismului, a însemnat pentru Franţa recunoaşterea valorilor democratice, a libertăţii şi a drepturilor omului. Aşa cum se întâmplă an de an, Ziua Naţională a Franţei a fost marcată la Oradea printr-un program organizat de Fundaţia Franco-Română Oradea, în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea.

Programul a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale Franţei şi României, urmat de un Te Deum oficiat de părintele Marius Obreja, reprezentantul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, însoțit de Vasile Gabriel Pintea, seminarist.

Vorbind despre prietenia dintre cele două popoare, prof. dr. Sever Dumitrașcu a subliniat că: „Prietenia cu Franța nu ar trebui să moară niciodată, pentru că este prietenia dintre două națiuni!”.

În continuare, Antoniu Veturian Raț, elev la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a susținut un scurt discurs în limba franceză, după care a luat cuvântul Ionel Vila, secretarul Primăriei municipiului Oradea. Despre semnificația zilei au mai vorbit prof. Crinela Varga, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, și Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor. Silaghi l-a felicitat pe Anton Victor Raţ, preşedintele Fundaţiei Franco-Române, atât pentru organizarea evenimentului, cât și pentru inițativa, pe care a avut-o în urmă cu mai bine de 20 de ani, de a ridica la Oradea un monument închinat eroilor francezi. Cu această ocazie, Silaghi a anunțat că în Parcul 1 Decembrie, va mai fi amplasat un monument care are legătură cu Franța. „Încă din luna martie a acestui an, a fost aprobată, oficial, solicitarea Direcției Județene pentru Cultură Bihor de a amplasa în Oradea un bust din bronz al geografului francez Emmanuel de Martonne, o persoană care a avut o contribuție determinantă la negocierile de pace de la Paris, din anul 1919, pentru stabilirea granițelor de vest ale României. Biografia lui este una fabuloasă: a cunoscut, încă din tinerețe, realitățile din teren, mai exact cunoștea, la nivel de detaliu, Transilvania în special. S-a apropiat foarte mult de România, a cunoscut istoria țării noastre, iar rezultatul a fost o atitudine corectă la negocierile de pace de la Paris. Noi am lansat invitația oficială către Ambasada Republicii Franceze și sperăm că vom fi onorați cu prezența”, a menționat Lucian Silaghi. Lucrarea va fi amplasată în scuarul din partea stângă a Statuii Ostașului Necunoscut. „Suntem cu demersurile la zi. La această oră, artistul plastic care va executa lucrarea se află la stadiul în care a făcut modelajul din lut”, a mai spus Silaghi.

La manifestarea omagială au mai participat maior Simona Roșeanu și lt. col. Dorel Mascaș, din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de jerbe de flori din partea celor prezenţi.