Istoria Palatului Episcopal Romano-Catolic și a orașului Oradea, spusă la ceas de seară, sub culorile, luminile, sunetul și poveștile din „Magic Garden” au surprins plăcut primii vizitatori.

După lăsarea serii, în perioada 20 septembrie -18 octombrie, între orele 20.30-24.00, lumea fantastică a Grădinii Palatului Baroc din Oradea prinde viață. „Magic Garden” te invită într-o călătorie în care natura, istoria și legendele locului prind viață și se metamorfozează într-un spectacol cinetic de lumină și artă, la care vizitatorul este chemat să participe activ, pentru o experiență fantastică și memorabilă. Dincolo de poartă, însoțit de toiacul magic, vizitatorul este invitat în Grădina Palatului Episcopal, care se dezvăluie surprinzătoare și impresionantă atât celor care o cunosc, cât și celor care o vizitează pentru prima oară, instalațiile artistice din cadrul expoziției desăvârșind, magic, în mijloc de toamnă, arhitectura splendidă barocă.

„Magic Garden este un proiect inedit în România, o expoziție ghidată, care cuprinde lumini, sunet, actori din Oradea și Cluj, istorie... Încercăm să reproducem mici momente din istoria acestui loc minunat. Nu intrăm foarte mult în detaliile istorice, însă, suntem convinși că, în acest fel, punem o sămânță care să crească curiozitatea oamenilor. Scopul nostru este să promovăm acest loc prin arte vizuale, new-media, prin instalații de lumină, sunet etc.”, a declarat pentru CRIȘANA Constantin Covaliu, organizator al evenimentului.

12 instalații multimedia realizate de artiști din România și Norvegia, o parte dintre ele selectate în urma unui concurs de proiecte, transformă aleile grădinii Palatului Baroc.

Expoziția se poate vizita doar prin intermediul tururilor ghidate, durata unui tur este de 30 de minute, iar grupurile sunt compuse din maxim 20 de persoane. Ghidul este „Horologium”, un personaj fantastic, care conduce grupul, spune povestea „Magic Garden” și face cunoștință publicului cu regele Ladislau (experiență înlesnită de Cecilie Knutsen, artist plastic și vizual din Bergen - Norvegia), cu Michael Haydn și cu alte personaje reale sau închipuite. De asemenea, vizitatorii pot admira budoarul împărătesei Sissi, imaginat de Alexandru Pantelimon, un profesionist din zona de producție de teatru și operă sau pot auzi cum bate „Inima Pământului”, instalație creată de norvegianul Morten Skattkjær, un artist experimentat în construcția designului vizual și arhitectural pentru evenimente. Mai mult, cei care pășesc în acest tărâm de basm se pot bucura de insulele colorate de lumină, de muzica special compusă pentru proiect de compozitorul Alexei Țurcan.

Ghidul vorbește în limba română, dar, prin intermediul aplicației Magic Garden Experience, vizitatorii pot alege ghidajul și în limbile maghiară sau engleză.

„În luna septembrie, tururile încep la ora 20.30. După ce ziua se va micșora, vor începe mai devreme. Intenționăm să mai facem și alte proiecte în colaborare cu Grădina Palatului Baroc, pentru că e un loc ofertant și foarte frumos”, a precizat Constantin Covaliu.  

Povestea din grădina Palatului Baroc este fantastică, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, o poveste care te pune pe gânduri și care, la final, îți lasă un singur regret: că s-a terminat prea repede...

Expoziția „Magic Garden” este deschisă pentru vizitatori în fiecare zi, de luni până duminică, în perioada 20 septembrie - 18 octombrie. Primul tur începe la ora 20.30, iar ultimul la 23.30. Intrarea se face pe bază de bilet, prețul fiind de 30 de lei pentru adulți, 15 lei pentru copiii de până la 15 ani, iar pentru cei mai mici de 3 ani, participarea e gratuită. Biletele se pot procura atât online, cât și la fața locului.

Proiectul este inițiat de Asociația Why Not Us - Asociația De Ce Nu Noi, și este implementat în parteneriat cu Christian Westblikk din Norvegia. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a finanțării este de 965.505.78 lei (aproximativ 200.000 de euro), din care 820.679,91 lei este finanțare nerambursabilă din SEE (aproximativ 190.000 de euro), iar 144.825,87 lei - finanțare nerambursabilă din bugetul național.