Senatul Universităţii din Oradea a conferit ieri, 10 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Ladislau Gyémant. Distincția a fost acordată la inițiativa Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Științele Comunicării.

Momentul festiv a avut loc în cadrul ședinței solemne a Senatului, una dintre manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Oradea, din 12 octombrie 1918.

„Aş  menţiona câteva lucrări de mare eruditie şi de respiraţie intelectuală: Mişcarea naţională a românilor din Transilvania între anii 1790 şi 1848, Repertoriul izvoarelor statistice privind Transilvania 1690-1847 și, mai ales, Conscripţia fiscală a Transilvaniei din anul 1750. Este co-autor la Istoria Românilor, la Istoria României. Transilvania (1997). Lui îi datorăm şi una dintre cărţile de bază ale culturii române: Ion Budai Deleanu, De originibus populorum Transilvaniae” (Ediţie critică, traducere şi note). O altă latură a preocupărilor domnului Ladislau Gyémant a fost studierea istoriei everilor din Transilvania”, a spus prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Științele Comunicării.

Cercetătorul și istoricul Ladislau Gyémant s-a născut la Oradea, la 12 septembrie 1947, într-o familie de supravieţuitori ai lagărelor naziste de la Mauthausen şi Auschwitz. A absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea, după care a urmat istoria în cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. La absolvirea facultăţii, în 1970, ca şef de promoţie pe ţară, a preluat postul de la Institutul de Istorie din Cluj, lucrând sub coordonarea academicianului Ştefan Pascu. Profesorul Ladislau Gyémant a fost unul dintre iniţiatorii Institutului de Studii Iudaice şi Istorie a Evreilor „Dr. Moshe Carmilly”', fiind ales în 1990 director al acestei instituţii, pe care a condus-o până în 2012.