Ieri, s-au împlinit trei ani de la dezvelirea în Parcul Bălcescu a Memorialului „Eva Heyman”, în amintirea copiilor evrei deportați din Oradea. Pentru a marca acest eveniment, 60 de elevi de la Liceul Greco-Catolic au pregătit un emoționant program omagial.

În urmă cu trei ani, pe 15 octombrie 2015, la Oradea, a fost dezvelit Memorialul „Eva Heyman”, în amintirea copiilor evrei deportați din Oradea în mai și iunie 1944.

„Memorialul a fost realizat de Asociația Tikvah, în regim de complet voluntariat, și nu cu bani publici. Au existat mari cheltuieli materiale, dar acestea au fost acoperite prin donații. În 2016, am făcut o ofertă de donație către Primăria Oradea, pentru a trece acest Memorial în proprietatea orașului. Oferta a fost aprobată de către Consiliul Local în 2016, iar azi (n.r. - luni, 15 octombrie) a fost finalizat acest proces”, ne-a declarat Emilia Teszler, președinta Asociației Tikvah. Ieri, a fost semnat contractul de donație, iar la ora 14.00, în Parcul Bălcescu, a avut loc predarea simbolică a Memorialului între Asociația Tikvah și Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice (reprezentată de Angela Lupșea, director executiv).

„Nu este o statuie pentru eternizarea numai a Evei Heyman, ci pentru memoria tuturor copiilor care au pierit, care au fost duși la Auschwitz din acest parc, din ghetoul care a existat la marginea acestui parc și este un mesaj că acolo unde mor copii înseamnă că se întâmplă lucruri groaznice”, a fost mesajul transmis de Emilia Teszler, în urmă cu trei ani, la dezvelirea statuii.

Ieri, în amintirea copiilor evrei deportați din Oradea, 60 de elevi din clasele a III-a A și a IV-a A, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, însoțiți de învățătoarele Anamaria Meze, Lia Șipoș, Laura Iunian și Camelia Țîrț, au pregătit un emoționant program omagial.

Așezați în jurul statuii, copiii din clasa a IV-a A i-au „transmis” Evei gândurile lor, așternute pe hârtie, după care colegii lor mai mici au depus, în semn de omagiu, pe soclul statuii, câteva pietricele pe care au desenat Steaua lui David.

„Am încercat s-o descoperim pe Eva și povestea ei. Apoi, la Centrul de Scriere, fiecare copil și-a așternut pe hârtie gândurile cu privire la ceea ce a aflat despre viața ei, sentimentele pe care le-a putut trăi, aflând o pagină tristă din istoria orașului nostru”, ne-a declarat înv. Lia Șipoș.

Copiii au fost foarte emoționați când au citit mesajele pentru Eva, dar și atunci când au așezat pietricele cu Steaua lui David pe soclu, fiind extrem de sensibilizați de povestea Evei.

„Probabil, 90% dintre copii nu cunoșteau, până acum, povestea Evei. Ne bucurăm că am avut oportunitatea de a marca acest eveniment, mai ales că miercuri, 17 octombrie, se împlinesc 74 de ani de la moartea ei. Pentru elevii noștri, a fost o altfel de lecție de istorie...”, ne-a mai spus Lia Șipoș.

Eva Heyman s-a născut în Oradea în 1931. A murit pe când avea doar 13 ani, la Auschwitz, iar jurnalul ei în care a descris ororile trăite în ghetoul din Oradea s-a păstrat până astăzi.