Fotoreporterii Cotidianului Crişana, Remus Toderici şi Ciprian Iovan, au fost premiaţi în cadrul celei de-a treia ediţii a concursului „Cupa Fotoreporterilor Bihoreni”. Iniţiată de Euro Foto Art, competiţia a fost organizată în acest an în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti (UZP) Bihor.

 

În concurs s-au înscris 11 fotoreporteri din presa online și tipărită din Bihor şi Hajdú-Bihar, cu colecții alcătuite din câte10 imagini fotografiate anul trecut în județele Bihor și Hajdú-Bihar. Fotografiile expuse au fost selecționate de un juriu format din criticul de artă  dr. Ramona Novicov,  artistul fotograf Ștefan Tóth, președintele Asociației „Euro Foto Art” și Dinicu Braghină președintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti (UZP), filiala Bihor, în urma punctajelor acordate în urma jurizării lucrărilor codificate.

În urma punctajelor cumulate juriul a hotărât să acorde Cupa Fotoreporterilor Bihoreni fotoreporterului Szilagyi Lorand de la săptămânalul „Bihoreanul”, respectiv Cupa UZP Bihor fotoreporterului Remus Toderici de la cotidianul „Crișana”.

Având în vedere valoarea profesională a lucrărilor acceptate pentru expoziție, juriul a acordat 6 plachete „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” după cum urmează: - Ovi D. Pop, săptămânalul Zi de Zi, Demian Costel, Bihor Online, Camelia Bușu, Jurnal bihorean, Ciprian Iovan, Crișana, Kovács Péter, ziarul Hajdú-Bihari Napló și lui Matey István, ziarul Hajdú-Bihari Napló.

Vernisajul expoziției și înmânarea premiilor au avut loc joi, 17 ianuarie 2019, în sălile de expoziții temporare „Ștefan Tóth István” din cadrul secției de istorie ale Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural. După deschiderea oficiată de preşedintele Euro Foto Art, Ştefan Toth, a rostit câteva cuvinte reprezentantul Instituţiei Prefectului Bihor, Eugen Antal. Acesta a subliniat dificultatea meseriei de fotoreporter şi a felicitat organizatorii pentru iniţiativă. Felicitări a transmis şi city managerul Dacian Palladi.

„Cunoaşteţi cu toţii expresia „O imagine face cât 1000 de cuvinte” şi, poate, de-a lungul vieţii v-aţi convins că e adevărat. Mi se pare un demers foarte bun faptul că se acordă atenţie fotoreporterilor. Ei sunt cei care construiesc, practic, memoria colectivă. Imaginile lor vorbesc despre ce am fost o dată, despre ce am fi putut să fim şi chiar despre ce vom fi”, a spus city managerul.

În continuare, directoarea muzeului, Angela Lupşe,  a vorbit despre necesitatea de a pune în valoare astfel de expoziţii, prin asigurarea unei infrastructuri propice. „În curând acest spaţiu care găzduieşte expoziţia va fi închis pentru reamenajare. Dorim să venim în întâmpinarea turiştilor cu o nouă infrastructură care să asigure atât punerea în valoare a imaginilor expuse, cât şi interacţiunea vizitatorilor cu exponatele”,  a spus Angela Lupşe.

Dinicu Braghină, preşedintele de onoare al UZP Bihor şi-a exprimat bucuria de a realiza acest eveniment în parteneriat cu Euro Foto Art. „Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi ne bucurăm că am putut fi partenerii unui astfel de eveniment în acest an special. Aş vrea să subliniez că fotoreporterul nu este un meseriaş, ci un artist, iar munca lui este o combinaţie a două profesii: aceea de artist fotograf şi aceea de jurnalist”, a spus Braghină.

„Astăzi, pentru două ore, fotoreporterii au momentul lor de glorie. În restul celor 364 de zile din an, pentru ei lucrurile nu stau deloc roz. Au o viaţă complicată în care deservesc, poate, ştirile realizate de câte 10 jurnalişti. Iar de când există legea cu dreptul la imagine, viaţa lor a devenit şi mai complicată”, a spus Mircea Chirilă, directorul săptămânalului Bihoreanul.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până în data de 13 februarie.