Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită în Oradea sâmbătă, 15 ianuarie, printr-o serie de evenimente culturale inedite organizate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, în Turnul Primăriei, La Sinagoga Sion, Casa Darvas sau Muzeul Francmasoneriei.

Expozițiile au avut drept obiectiv, printre altele, evidențierea frumuseții obiectivelor turistice, prin interacțiunea creată de artele frumoase în spațiile gazdă.

 „Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii s-au organizat manifestări cultural-artistice şi acţiuni social-culturale de către instituţii publice şi alte entităţi deţinătoare de patrimoniu cultural. Această zi a fost stabilită prin Legea 238 din 2010, întrucât reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889)”, a precizat Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

Evenimentele au debutat în Turnul Primăriei Oradea, unde la ora 11.00 a fost vernisată o nouă expoziţie de prezentare a artei fotografice, expoziție intitulată „Oradea - Iarnă nocturnă”, organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art”. Peisajele de iarnă surprinse prin obiectivul artistului fotograf Ștefan Toth au fost completate cu o prezentare a colecţiei de aparatură fotografică, oferită pentru eveniment de familia medicului Adrian Dușe. Artiştii şi pasionaţii de fotografii care nu a fost prezenți la eveniment sunt invitaţi să ajungă la Turn pentru a admira expoziția până în 27 februarie.

La Sinagoga Aachvas Rein, în intervalul orar 14.00-16.00, a avut loc o expoziţie dedicată volumelor realizate de către Mircea Paşca, istoric şi consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. Acesta a  prezentat tema istoria arhitecturii, ocazie cu care vizitatorii au fost invitați să propună teme noi de cercetare autorului, acesta fiind prezent în Sinagogă în intervalul orar 14.00-16.00. Printre lucrările expuse de Pașca amintim: „Case și căsuțe din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit”, „Oradea 1900. Un ghid de arhitectură”, „Arhitectură şi locuire în Oradea la începutul secolului al XX-lea”. Expoziţia cu volume va putea fi vizitată până în 27 februarie.

Partituri în expoziție

Invitații inedite au lansat și Sinagoga Sion sau Casa Darvas - La Roche. Astfel, începând cu ora 14.00, Ioana Klein, coordonator al lucrărilor din sinagogă în perioada 2014-2015 și lector drd la Facultatea de Arte Vizuale Oradea, a oferit vizitatorilor detalii despre pictura murală. Aceasta a arătat publicului modele de şablon şi a oferit informați din proiectul ce a dat viaţă acestui lăcaş de cult. Și în acest caz materialele prezentate vor fi expuse în sinagogă până în 27 februarie.

În aceeași după-amiază, Casa Darvas - La Roche a fost gazda artei muzicale, în intervalul orar 15.00-17.00. În premieră, orădenii au avut parte de o expoziție de partituri ce datează de la începutul secolului. Acestea completează colecţia obiectelor de patrimoniu şi au fost achiziţionate recent, pentru a fi înregistrate ca bunuri culturale. Atmosfera vernisajului Casei a fost completată de muzica de Belle Epoque interpretată la pian de Camelia Andone, artist instrumentist la Filarmonica de Stat Oradea, asist. univ. dr. - Facultatea de Arte Vizuale Oradea. Expoziţia a fost deschisă doar sâmbătă și duminică.

Ultimul eveniment dedicat Zilei Culturii Naționale a fost găzduit la Templul Francmasoneriei unde, în intervalul orar 15.00-17.00, a fost prezentată arhitectura ca liant ce se conectează la viaţa urbană prin forme şi funcţiuni diverse. Despre arhitectura clădirii, funcţiunea specifică unei Loji masonice şi organizarea expoziţiei dedicată istorie francmasoneriei a dat detalii Alexandru Mircea Vlad, consultant din partea Asociaţiei „Ţara Celor Trei Crişuri”.

Accesul în toate obiectivele turistice se face cu respectarea măsurilor sanitare impuse, inclusiv cu privire numărul maxim de 20 de persoane prezente în spaţiile expoziţionale.

Partenerii Fundației pentru Protejarea Monumentelor în organizarea activităţilor din acest an fost : Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Mircea Paşca - istoric, Filarmonica de Stat Oradea, Asociaţia Eurofoto Art Oradea, Ioana Klain, SC Novartis SRL, Asociaţia Ţara Celor Trei Crişuri.