Joi, 15 octombrie, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea a fost dezvelit memorialul dedicat copiilor şi adolescenţilor evrei din Oradea, care au fost ucişi în Holocaust. Statuia o înfăţişează în mărime naturală pe Eva Heyman, fata ucisă la 13 ani, care a lăsat în urma ei un jurnal - unul dintre puţinele documente care atestă realitatea din ghetouri.

Timp de trei ani Asociaţia Tikvah, a cărei preşedintă este Mariana-Emilia Teszler, a lucrat, pro bono, la realizarea acestui memorial. Statuia, pe care orădenii, dar şi turiştii o pot admira de acum înainte nu ar fi fost realizată fără sprijinul unor sponsori, majoritatea persoane private, şi fără bunăvoinţa şi talentul sculptorului Flor Kent (Marea Britanie), recunoscută pentru lucrările ei internaţionale (statuile Kindertransport), care a realizat mulajul pro bono.

Dezvelirea memorialului din Parcul Bălcescu - locul din care au fost urcaţi în vagoane cu destinaţia Auschwitz-Birkenau evreii din Oradea şi Bihor - a fost precedată de întâlniri cu elevii, care au admirat în şcolile lor panourile expoziţiei despre Eva Heyman și despre contextul evenimentelor din anul 1944. Expoziţia realizată de Asociaţia Tikvah în 2012 a fost redeschisă joi, 15 octombrie, la Bibliotecav "Gheorghe Şincai". La eveniment au participat personalităţi, oficiali ai instituţiilor locale, elevi, dar şi orădeni care au decis să-şi dedice o parte din timpul lor pentru un moment istoric.

"Ghetoul nu este marcat nicăieri în Oradea, iar elevii nu-şi cunosc istoria. Ei nu ştiu că o treime din oraş a pierit", a subliniat Mariana-Emilia Teszler importanţa momentului. Concret, aşa cum a subliniat istoricul Antonio Faur, "fasciştii germani şi unguri, care şi-au dat tot concursul, au deportat 30.000 de evrei din Oradea. Dintre aceştia, nici 10% nu s-au mai întors". "În cei 70 de ani care s-au scurs de la Al Doilea Război Mondial s-au făcut prea puţine monumente-memorial. În Oradea exista doar unul, monumentul Martirilor Evrei", a mai spus Faur, subliniind totodată că astfel de demersuri sunt necesare pentru a păstra vie memoria acestor victime.

Prezentă la eveniment, sculptoriţa Flor Kent le-a vorbit orădenilor despre cum a prins viaţă statuia. "Ideea memorialului este inspirată din imaginea Evei Heyman, atât din fotografie, cât şi aşa cum o percepem din jurnalul ei personal. O adolescentă cu visuri şi cu sete de viaţă. Dar nu a fost să fie. Zâmbetul iconic al fetei a încetat să existe şi el nu apare nici în acest memorial. Este o sculptură dedicată tuturor "Evelor", fetiţe şi băieţi ucişi în lagăre", a spus Flor Kent.

 

Îndemn la neuitare

Un cuvânt sensibil a adresat şi David Nagy, preşedintele Comunităţii Evreilor Mesianici din Oradea. "Suntem copleşiţi de două sentimente puternice astăzi. Unul este de tristeţe profundă, pentru acei copii şi adolescenţi evrei care au murit. Al doilea este de speranţă. Pentru că atâta timp cât vor exista comemorări şi inaugurări, îi facem pe oameni conştienţi de unde poate să ne ducă ura", a spus rabinul.

De asemenea, episcopul greco-catolic PS Virgil Bercea le-a reamintit orădenilor că atunci când aduci un copil pe lume îi promiţi iubire. "Eva Heyman s-a născut din iubire şi i s-a promis iubire. Hortyştii i-au oferit răutate şi ură, naziştii, camera de gazare şi moartea. În schimb, ea a lăsat în urmă un jurnal plin de iubire. Asociaţia Tikvah ne aduce aminte că memoria scurtă naşte monştri", a spus Virgil Bercea. "Astăzi suntem mulţi aici (n.r. - în bibliotecă), dar suntem puţini raportat la evreii care au murit, suntem puţini raportat la Oradea. Unde sunt orădenii?", s-a întrebat retoric episcopul.

Şi PS László Böcskei a ridicat un semn de întrebare. "Întrebarea care se pune astăzi, aici, este dacă noi, cei de acum, suntem vrednici de un astfel de monument. Dacă ştim să ne apropiem cu sufletul de el. Dacă am reuşit să înţelegem ce s-a întâmplat şi dacă avem smerenia să recunoaştem că mai avem multe de înţeles", a spus episcopul romano-catolic.

La finele discursurilor, Mariana-Emilia Teszler a invitat auditoriul în Parcul Nicolae Bălcescu, la dezvăluirea memorialului prin care "aducem copiii de unde au plecat". Dezvelirea statuii a fost precedată de un emoţionant solo la vioară oferit de artistul Filarmonicii, Levi Nicolae.

Donatorii care au sprijinit acest moment istoric sunt: Din SUA: Jewish Distribution Committee; Klein Idt; Mozes Alfred; Geroe Susan. Din Canada: Hercz Amos; Tavaszi Hajnal; Szenasi Erika. Din Marea Britanie: Victoria Todd; Herskovits Alfred, Andrews John, Brodie, Cheryl şi David. Din Israel: Familiile Maurer, Friedman, Buchalter, Mozes, Terez şi Gabor. Din Oradea: Episcopia Greco-Catolică, Comunitatea Evreilor Mesianici, Episcopia Romano-Catolică, familia Stern Peter, Tavaszi Hajnal, precum şi familiile copiilor lui Pajor Erno, din Franţa.