Azi şi mâine, Caravana "Priviţi spre viitor! Protejaţi-vă ochii!" va poposi în Oradea, pentru ca reputaţi medici oftalmologi să poată răspunde întrebărilor pacienţilor legate de cea mai răspândită afecţiune care duce la pierderea parţială sau totală a vederii şi pentru a acorda consultanţii gratuite.

Astfel, pe Bulevardul Republicii (între Policlinica Municipală şi Clinica de Oftalmologie), în intervalul orar 9.00-18.00, medicii specialişti vor acorda consultaţii gratuite unui număr de aproximativ 200-220 de persoane pe zi, care vor vizita autolaboratorul caravanei şi care prezintă factori de risc ai Degenerescenţei Maculare Legate de Vârstă (DMLV). Aproximativ 30% dintre persoanele consultate în cadrul Caravanei de prevenire a pierderii vederii sunt în pericol de a orbi, de aceea se atrage atenţia că un regim alimentar şi de viaţă cât mai sănătos asociat cu administrarea de suplimente nutritive pot preveni apariţia Degenerescenţei Maculare Legate de Vârstă, o afecţiune oftalmologică foarte răspândită, aproape necunoscută în prezent publicului larg. Degenerescenţa maculară este cea mai frecventă cauză de orbire în rândul populaţiei de peste 65 de ani din ţările industrializate şi orice persoană de peste 50 de ani poate fi afectată de aceasta boală. Rezultatele campaniei la nivel naţional se vor constitui într-un studiu care va fi prezentat la Întâlnirea anuală a Medicilor Oftalmologi de la Sinaia din luna octombrie 2008. Scopul studiului este sensibilizarea Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în vederea realizării unui screening naţional privind incidenţa DMLV în România. "Cauzele producerii Degenerescenţei Maculare Legată de Vârstă sunt în principal legate de factori ereditari, dar şi de factori asociaţi ai unor pacienţi cu dislipidemii şi mai ales pacienţi hipertensivi şi diabetici", a precizat Diana Bembea, medic specialist oftalmolog în cadrul Spitalul Clinic Judeţean Oradea. De asemenea, aceasta a mai precizat că, pentru diagnosticarea bolii, se vor face fotografii ale fundului de ochi prin intermediul unor aparate speciale, astfel putându-se depista formele incipiente ale bolii, când încă se poate acţiona eficient pentru încetinirea sau chiar stoparea acesteia. Cu cât boala este depistată într-un stagiu incipient, cu atât rezultatele terapeutice sunt mai bune şi pot încetini sau chiar stopa evoluţia bolii.

Campania de prevenire a pierderii vederii, iniţiată de Bausch & Lomb, una dintre cele mai respectabile branduri de îngrijire a ochilor din lume, a pornit din oraşul de pe Bega la 18 iunie şi a poposit câte 2 zile în Târgu Jiu, Bucureşti, Sibiu, Braşov, Bacău şi Baia Mare. Scopul campaniei este de a informa populaţia asupra necesităţii efectuarii unui control oftalmologic anual, pentru a depista din timp simptomele acestei afecţiuni care duce la orbire.