Consiliul Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor vor participa, în calitate de parteneri, alături de Palatul Copiilor Oradea, la cea de-a XIX-a ediție a Concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de Lotus”, care se va desfășura la Oradea, în perioada 16-19 iunie 2019.

 

Activitățile din cadrul evenimentului se vor desfășura la Palatul Copiilor Oradea și la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” din Oradea, sub coordonarea profesoarei Carmen Filip.

În prima zi, duminică, 16 iunie, va avea loc sosirea și înregistrarea participanților. Luni, 17 iunie, după festivitatea de deschidere, elevii, împreună cu profesorii însoțitori, vor participa la ,,Atelierul fanteziei: natură și artă” – un atelier de lucru de tip concurs, cu acordare de premii, în cadrul căruia vor învăța cum să metamorfozeze deșeuri și să realizeze diverse lucruri utile. Prin participarea la acest atelier, elevii sunt stimulați să fie creativi, originali, îndemânatici. De asemenea, se urmărește conştientizarea în rândul elevilor a importanţei protejării şi conservării mediului înconjurător.

Lucrările realizate de elevi vor fi expuse publicului larg, expoziția fiind organizată la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor.

În după-amiaza zilei de luni, 17 iunie, se va vizita rezervația naturală ,,Calcarele tortoniene de la Tășad”, sub îndrumarea Eleonorei Mircescu de la Fundația Ecotop Oradea și a Erikăi Posmoșanu de la Muzeul Țării Crișurilor. Tot aici, vor fi organizate o serie de întreceri sportive în aer liber.

Marți, 18 iunie, participanții, elevi și profesori, vor descoperi câteva dintre atracțiile turistice din județul Bihor, în cadrul excurisiei organizată în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului. Principalele puncte de atracție turistică incluse în acest traseu sunt: Peștera Ungurul Mare, rezervația naturală paleontologică ,,Calcarele cu hippuriți din Valea Crișului” și biserica de lemn cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din localitatea Valea Crișului (comuna Bratca). „Prin această excursie se urmărește dezvoltarea curiozității de a cerceta tainele naturii, cunoașterea unor exemple de bună practică privind valorificarea durabilă a patrimoniului turistic natural și cultural, precum și promovarea atracțiilor turistice din județul Bihor”, afirmă Bántó Norbert, directorul executiv al AMD Bihor.

Organizarea, coordonarea și ghidajul vor fi asigurate de Mihaela Ungureanu - analist în turism, AMD Bihor.

Miercuri, 19 iunie, se va încheia concursul, iar participanții vor pleca spre casă, ducând cu ei amintiri frumoase din Bihor.

Potrivit directorului AMD Bihor, anul acesta și-au anunțat prezența, aproximativ 100 de elevi și profesori din peste 20 de județe ale țării, printre care: Arad, Botoșani, Brăila, Constanța, Iași, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Covasna, municipiul București etc.