Amplasat pe Calea Aradului, la km 2-5 şi înfiinţat în 1983 printr-o hotărâre a conducerii Departamentului aviaţiei civile din cadrul Ministerului Transporturilor, Aeroclubul "Smaranda Brăescu" Oradea, de-a lungul existenţei sale, a pregătit peste 500 de paraşutişti şi tot atâţia planorişti. Cei cooptaţi pentru a face parte din aeroclub sunt tinerii între 16 şi 22 de ani, care vor să practice "cel mai ecologic dintre toate sporturile aviaţiei, un sport pentru oameni cu răbdare şi un pic cerebrali ca şi comportament", după cum este descris planorismul de către instructorul Virgil Lupaş.

Deşi sportivii beneficiază de gratuitate, fiind nevoiţi să plătească doar o cotizaţie anuală şi să înregistreze performanţe la competiţii, aceştia nu se mai arată atât de interesaţi de acest sport, în 2007 aeroclubul având doar 20 de începători la planorism, 10 pentru acrobaţii, 10 pentru distanţă şi 10 paraşutişti. "Tinerii nu mai sunt atât de interesaţi de planorism, iar numărul lor, din păcate, scade, la fel şi la paraşutism, însă interesant este faptul că numărul fetelor este mai mare decât cel al băieţilor, la paraşutism fiind înscrise nu mai puţin de 8 reprezentante ale sexului frumos", a mai adăugat instructorul de zbor. Pentru început, cei interesaţi de acest sport pot efectua un zbor de probă în urma căruia decid dacă doresc sau nu să participe la această activitate. Pentru cei interesaţi de planorism sau paraşutism şi se încadrează în criteriile de selecţie, iarna se fac înscrierile, urmate de vizita medicală. Participanţii apţi din punct de vedere medical încep pregătirea teoretică, ce presupune însuşirea unor noţiuni de aviaţie deosebit de importante în această activitate: aerodinamică, meterologie, navigaţie aeronautică, cunoaşterea materialului volant, aparate de bord, reglementări aeronautice şi medicină aeronautică. În urma pregătirii teoretice încep zborurile, respectiv salturile, pe parcursul întregii veri până toamna târziu, în funcţie de condiţiile meteo. În prima fază elevii au nevoie de minim 10 ore de zbor şi 104 decolări şi aterizări pentru a putea obţine licenţa, elementele principale pe care trebuie să le efectueze fiind decolarea, aterizarea şi virajele, după care se trece la stadiul următor, sportivii învăţând subtilităţile planorismului, cum să zboare pe curenţi ascendenţi şi zboruri de durată.

În cei aproape 25 de ani de activitate, la Aeroclubul "Smaranda Brăescu" Oradea s-au format piloţi care au ajuns să se facă remarcaţi la competiţii naţionale de zbor de distanţă, de acrobaţie şi competiţii locale de precizie a aterizării. În ce priveşte activitatea paraşutiştilor, aeroclubul se poate mândri cu o vicecampioană naţională la juniori şi două fete în lotul naţional. Cel mai titrat pilot sportiv din aeroclub este Dan Noje, care a îndeplinit normele pentru insigna FAI - C de aur, norme care echivalează cu normele de maestru al sportului. El este şi primul orădean care a participat în Turcia la Balcaniada de planorism,o ocupând locul 2.