O echipă de elevi și una de studenți din Oradea au fost premiate joi seara la Cluj-Napoca, în cadrul Galei Academiei DpIT 2022, pentru aplicații care ar putea schimba standardele în domenii precum curățenia și angajările online.

Asociația „Descoperă-ţi pasiunea în IT” (DpIT) a organizat joi, 3 noiembrie, la Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerii din cadrul UBB Cluj-Napoca, festivitatea de încheiere a celei de-a VIII-a ediții a programului „Academia DpIT”. În cadrul manifestării au fost premiate cele mai bune produse tech dezvoltate de tinerii inovatori în timpul programului de educaţie practică şi mentorat pe care l-au urmat timp de șase luni (prezentate, la finalul ciclului de instruire, publicului ca proiecte de absolvire şi evaluate de o comisie de specialitate).

Astfel, Premiul Special Bosh le-a revenit elevilor orădeni din echipa  Dynamic (formată din Ligia-Ionela Bădoi, Flavia-Camelia Crișan, Sandu Gîtlan, Șerban-Eusebiu Rațiu, Alexia-Maria Sonea, Várkonyi Vlad Béla), mentorată de Remus Nicolae Pelle, de la Fortech, pentru produsul Crystal Clear. Crystal Clear este un sistem automat de spălare a geamurilor destinat clădirilor mari de birouri. Acesta curăță impecabil ferestrele prin pulverizarea agenților de curățare direct pe suprafața sticlei, astfel reducând considerabil numărului victimelor din această meserie. Totodată, Asociaţia „Descoperă-ţi pasiunea în IT” a mai acordat două premii speciale echipelor de studenţi. Unul dintre acestea a revenit echipei de studenți orădeană TECHers (formată din Timotei-Marius Iancu, Șerban Vidican, Maria Muscaș, Meszaros Antonio-Cristian, Luca Iova, Bogdan Marchiș, Alexandra Ioana Bran), mentorată de Daniel Bran și George Balotă, ambii de la Fortech, pentru produsul OMDA. Acesta constă într-o aplicaţie pentru angajări online care vizează în special slujbele de scurtă durată. Scopul proiectului este de a ajuta la legalizarea muncii ziliere.
În total, au fost premiate 86 de persoane - 61 de elevi, 12 studenţi şi 13 mentori, cu premii în sume de bani şi produse (gadgeturi) în valoare totală de 27.000 lei. Demarat la Cluj, programul „Academia DpIT”, dezvoltat de Asociația „Descoperă-ţi pasiunea în IT”, le oferă liceenilor şi studenţilor din toată ţara posibilitatea interacțiunii directe cu responsabilități reale și mediul de muncă dintr-o companie, ajutându-i astfel să descopere lumea tehnologiei, a inovaţiei şi a antreprenoriatului, prin corelarea practicii şi mentoratului cu dobândirea de cunoştinţe tehnice şi socio-umane. Toate programele organizate de Asociația DpIT sunt gratuite. Nu se percepe nici un fel de taxă de la participanți, programele fiind susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări.