S-au împlinit, ieri, 79 de ani de la deportarea evreilor orădeni. Punctul de tranzit a fost stabilit în Parcul Rhėdey, actualul Parc Bălcescu. Zilnic se îndreptau spre lagărele de concentrare, în cele mai umilitoare condiții, câte 2.500-3.000 de evrei, încărcaţi în vagoane de animale.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Gl. bg. Anton Berlescu” Bihor, a organizat joi, 25 mai, acțiunea comemorativă „Marșul Memoriei”, pentru a marca deportarea evreilor orădeni în lagărele naziste.

Cu puțin înainte de ora 12.00, participanții, majoritatea elevi, s-au întâlnit la Sinagoga Ortodoxă de pe strada Mihai Viteazul, unde Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreilor, le-a urat bun venit și le-a mulțumit pentru participare. Domnia sa a făcut o scurtă trecere în revistă a tristului eveniment care a avut loc în 25 mai 1944, când a început deportarea evreilor orădeni.

În continuare, a luat cuvântul directorul Centrului Comunitar Evreiesc (JCC), Robert Schorr, care i-a asigurat că ușile Comunității Evreilor din Oradea le sunt deschise oricând.

„Implicarea tinerilor în asemenea evenimente este esențială, pentru a conștientiza faptul că ura produce oroare și că regimurile totalitare nu au graniță teritorială. Îmi place să cred că elevii, prin acțiuni de acest gen, prin studierea cu profesorii la școală a istoriei orașului Oradea, acumulează cunoștințe care îi ajută să facă diferența”, ne-a declarat Diana Iancu, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor. 

Un moment extrem de sensibil și emoționant a fost susținut de Filip Mureșan și Ion Lianu Popa, elevi la Liceul de Arte din Oradea, care au interpretat coloana sonoră a filmului „Lista lui Schindler” (film american despre Oskar Schindler, un afacerist german care salvează viața a peste o mie de evrei de origine poloneză, în timpul Holocaustului, angajându-i în fabricile sale).

După întâlnirea de la sinagogă, cei prezenți s-au retras la Memorialul Deportaților, unde au păstrat un moment de reculegere, după care au pornit pe strada Evreilor Deportați (fosta Sucevei), până la Parcul Nicolae Bălcescu, lângă Memorialul Eva Heyman, unde și-au exprimat gândurile cu privire la tragedia evreilor.

79 de ani au trecut de la cel mai îngrozitor an din istoria orașului nostru, când comunitatea evreiască a fost suprimată în numele „Soluției finale”. Punctul de tranzit a fost stabilit în Parcul Rhėdey (actualul Parc Nicolae Bălcescu). Datele deportării din Oradea au fost: 23 mai 1944 (3.110 persoane), 25 mai 1944 (3.148 persoane), 28 mai 1944 (3.227 persoane), 29 mai 1944 (3.166 persoane), 30 mai 1944 (3.187 persoane), 31 mai 1944 (3.073 persoane), 1 iunie 1944 (3.059 persoane), 3 iunie 1944 (2.972 persoane), 5 iunie 1944 (2.527 persoane). Un ultim tren cu evrei din Oradea a trecut prin gara din Košice la 27 iunie 1944 (2.819 persoane).

La ediția din acest an a „Marșului Memoriei” au participat elevi de la Liceul Teologic Penticostal „Betel”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Liceul de Arte Oradea.

Fiind prezenți la acest „pelerinaj al memoriei”, tinerii au devenit adevărate voci în calea negării și a uitării...