Muncitorii care execută lucrările de renovare şi reabilitare la clădirea Teatrului de Stat din Oradea au descoperit, la sfârşitul săptămânii trecute, în foaierul de la parterul clădirii, un cilindru de metal datând cel mai probabil din perioada în care a fost ridicată construcţia (1899 - 1900). Tubul a fost înmânat de viceprimarul Rozalia Biro directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, pentru a putea fi desigilat în condiţii de siguranţă, urmând ca azi să fie dezvăluit conţinutul său.

 

În timpul executării lucrărilor de reabilitare din foaierul Teatrului de Stat, muncitorii firmei Constructorul Sălard au descoperit, sub marmura de la scările care duc spre sala de spectacol, un cilindru de metal sigilat. "Probabil, obiectul conţine mesajele fondatorului, ale arhitectului, constructorului, cum se obişnuia în acele vremuri", a declarat, ieri, viceprimarul Rozalia Biro, care, deşi a vrut să desfacă tubul de metal, a trebuit să-l înmâneze reprezentanţilor Muzeului Ţării Crişurilor. "Cilindrul nu se poate desface în acest moment, din cauză că trebuie asigurat un microclimat stabil", a precizat directorul Muzeului, Aurel Chiriac. Acesta a menţionat că, de obicei, în astfel de obiecte sunt introduse informaţii despre cine a construit clădirea şi ctitorii săi. "Condiţiile de păstrare în mod sigur au fost bune. Recipientul este închis aproape ermetic", a precizat Florian Heredea, restaurator.

Viceprimarul Oradiei şi-a exprimat dorinţa ca documentele din cutie să fie expuse în holul teatrului, întrucât aparţin instituţiei, însă muzeografii nu au fost de acord. Florian Heredea a menţionat că documentul nu va fi expus în original, ci va fi făcută o copie, deoarece hârtia trebuie păstrată în condiţii de maximum 50-60% umiditate, la o lumină de 50 de lucşi, respectiv la o temperatură de maximum 20 de grade.

Muzeografii au reuşit să deschidă ieri cutia metalică, însă hârtia nu a putut fi scoasă, deoarece era deteriorată. "Am desfăcut cutia şi am închis-o la loc pentru că hârtia este fragilă. Timpul şi-a spus cuvântul. Va trebui să o transferăm la un atelier de restaurare a hârtiei care se găseşte doar la Alba Iulia. Trebuie stabilit un microclimat favorabil", a precizat Aurel Chiriac.

Pe de altă parte, viceprimarul Biro Rozalia a precizat că în prezent, la Teatrul de Stat Oradea se execută cea de-a treia etapă de reabilitare, lucrările fiind încredinţate firmei Constructorul Sălard. Biro a menţionat că lucrările ar urma să fie finalizate abia în luna februarie a anului viitor, întârzierea fiind motivată de faptul că o parte din firmele care au participat la licitaţie au depus contestaţii. "Am stat aproape trei luni, pentru că unii ofertanţi au contestat licitaţia. Lucrările din etapa a treia de reabilitare a clădirii sunt în valoare de aproximativ 6,2 milioane lei şi constau în intervenţii la instalaţiile electrice şi sanitare, renovarea holurilor şi tapiţeriilor. În paralel, se desfăşoară procedura de achiziţionare a mobilierului, în valoare de 800.000 de lei", a declarat viceprimarul Oradiei, care susţine că toată lucrarea de reabilitare a Teatrului de Stat se ridică la 10 milioane de lei. Pe de altă parte, conducerea Teatrului a solicitat să se efectueze şi lucrări de modernizare a scenei: scenă rotativă, ştăngi acţionate hidraulic şi fosă hidraulică.

 

Clădirea Teatrului de Stat din Oradea a fost construită din iulie 1899 până în octombrie 1900, sub asistenţa arhitecţilor orădeni Rimanoczy Kalman, Guttmann Jozsef şi Rendes Vilmos. Proiectul clădirii a fost realizat de renumita firmă de arhitecţi Fellner şi Helmer din Viena.