Profesoara Ioana-Lăcrimioara Rada, coordonatoarea locală a proiectului Erasmus+ Caring for different cultures in a united Europe, a anunțat că vulcaniștii beiușeni au finalizat și cele două mobilități cu prezență fizică planificate în acest an.

După ce, în 2023, au avut loc mobilitățile din România - găzduită de Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș - și Turcia, elevii și profesorii vulcaniști din grupul-țintă al proiectului Erasmus+ Caring for different cultures in a united Europe s-au deplasat la São João da Talha (Portugalia), în martie și apoi în localitatea belgiană Geel, la finele lunii aprilie. La cele două mobilități au participat câte trei elevi din clasa a X-a profil matematică-informatică și doi profesori.

Activitatea din Portugalia, denumită „Artă și meșteșuguri”, le-a oferit elevilor beiușeni posibilitatea să-și îmbogățească informațiile despre cultura celorlalți parteneri, din Belgia, Turcia și, mai ales Portugalia. În cadrul mai multor ateliere, elevii au intrat în contact cu elemente definitorii ale patrimoniului cultural lusitan, confecționând „azulejos” (plăci de ceramică decorate prin diverse procedee) și carpete de tip „arraiolos”.

La Geel, în Belgia, vulcaniștii au prezentat postere referitoare la valorile promovate de Uniunea Europeană și au deprins tehnica preparării renumitelor deserturi flamande, clătite și wafe, după care au învățat să confecționeze și articole de pielărie (portofele).

Desigur, programul proiectului Erasmus+ „Caring for different cultures in a united Europe” trebuia să cuprindă și vizite culturale, elevii și dascălii vulcaniști admirând mai multe obiective celebre din Lisabona, în timp ce itinerariul belgian s-a derulat la Bruxelles și Anvers/Antwerpen, printre escale numărându-se și Parlamentul european.

După cum era de așteptat, elevii participanți au fost încântați de experiențele trăite în Portugalia și Belgia: „Experiența din Belgia a fost una foarte frumoasă, cu momente unice și cu oameni foarte calzi și prietenoși. Se vede accentul pus pe egalitatea dintre oameni, acest lucru făcând din Belgia o țară foarte unită și prosperă. Este centrul Uniunii Europene, promovând prietenia și solidaritatea dintre popoarele aflate în acest parteneriat, dar și schimburi de experiențe precum proiectul nostru Erasmus+”. (Robert, elev în clasa a X-a A)

„Cel mai mult mi-au plăcut vizitele culturale din orașele Bruxelles și Anvers. Toată istoria Belgiei se reflectă în clădirile construite încă din secolele trecute. Clădirile din centrul capitalei, construite în stil baroc reprezintă trecutul Belgiei, dar și moștenirea culturală lăsată viitoarelor generații care învață să o aprecieze. Orașul Anvers reprezintă întâlnirea vechiului cu noul (modernul), fiind un oraș istoric dar și centru de învățare pentru mii de studenți belgieni  și  străini”. (Alexandra, elevă în clasa a X-a A)

Rezultatele obținute în urma celor două mobilități au fost enumerate de prof. Ioana-Lăcrimioara Rada: conștientizarea diversității culturale și acceptarea acesteia; dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză și a celor culturale, interculturale și sociale; consolidarea aprecierii patrimoniului cultural european; dezvoltarea abilităților practice și a muncii în echipă; promovarea valorilor Uniunii Europene, în special a egalității și a democrației.