După o pauză de trei ani, echipa școlii Beaulieu Convent School din insula Jersey, Marea Britanie a revenit la Oradea.

 

12 eleve ale școlii catolice de fete, conduse de trei profesori, au făcut voluntariat săptămâna trecută la Asociația Caritas Catolica Oradea – au vizitat bolnavii, au împărțit alimente săracilor și au organizat activități distractive pentru copii defavorizați. 

Școala engleză colaborează cu organizația diecezană Caritas de nouă ani, în cadrul căreia elevele școlii vizitează anual Oradea, din anul 2014, pentru a participa la activități umanitare. Ele au sprijinit programele Caritas și cu mici donații financiare. Printre altele, datorită lor, s-a reușit achiziționarea de echipamente ECG portabile pentru Căminul de Bătrâni Sf. Elisabeta. De asemenea, ele au sprijinit hrănirea mai multor persoane nevoiașe la Cantina Socială Caritas. Vizitele regulate ale voluntarilor englezi au fost întrerupte de pandemia de coronavirus, în anul 2020, urmate de câțiva ani de pauză. Programul a fost relansat anul acesta, spre încântarea tuturor părților, mulțumită inițiativei lui Karen Padidar, profesoară de sociologie și limba spaniolă, precum și a lui Rose Helie, reprezentanta Fundației Mustard Seed din Jersey, care au făcut un efort comun pentru a relansa colaborarea cu Caritas Catolica.

Elevele engleze au luat parte la o serie de activități de voluntariat de-a lungul săptămânii. Luni, 11 decembrie, au distribuit pachete cu alimente durabile în comunități afectate de sărăcie din comuna Sălacea. Echipa a fost călăuzită de primarul comunei, Béla Horváth. Tinerele voluntare engleze, au arătat un nivel ridicat de empatie și deschidere, petrecând ore lungi călcând prin noroi, vizitând familii nevoiașe din casă în casă, vorbind direct cu oamenii și încercând să aducă bucurie în viața beneficiarilor cu apropierea lor și câteva cuvinte bune, pe lângă înmânarea pachetelor cadou. Atmosfera a fost și mai veselă datorită faptului că echipa a fost însoțită de un Moș Crăciun, îmbrăcat în haine autentice, și un spiriduș – personificate de oaspeții străini, care au făcut bucurie nu doar pentru copiii vizitați, ci și pentru adulții din comunitate.

Miercuri, 13 decembrie, echipa i-a încântat pe locuitorii azilului Sf. Elisabeta cu colinde frumoase de Crăciun. Datorită tinerelor, rezidenții vârstnici s-au putut bucura de micul dejun obișnuit, ascultând cântece engleze precum Feliz Navidad, Jingle Bells sau Silent Night. Voluntarele și-au suflecat apoi mânecile și au început cu sârguință să curețe legume pentru Cantina Socială Caritas, contribuind la prepararea mesei pentru oamenii străzii. În orele amiezii, continuând acțiunea tradițională de iarnă a organizației Caritas, eșarfe, căciuli și mănuși călduroase au fost așezate pe copacii parcului Brătianu din Oradea, cu inscripția „Cu mult drag celor care au nevoie”. De la ora 14.00 fetele au distribuit mese calde pe pietonală unui număr mare de oameni adunați în ciuda ploii.

Joi, 14 decembrie, echipa engleză a vizitat pacienți tratați în cadrul programului de îngrijire la domiciliu al Asociației Caritas Catolica în Oradea și Biharia. Fetele din Jersey i-au încântat pe bolnavi cu colinde și dulciuri. A fost o zi extraordinară pentru mulți pacienți, care, altfel, trăiesc în situații extrem de dificile și sunt rareori sau niciodată vizitați de alții decât îngrijitorii lor.

Echipa entuziastă de voluntari a participat la o sesiune comună cu tinerii Asociației Viața cu Autism la orele prânzului. Au făcut cunoștință cu o tehnică simplistă de broderie, sub îndrumarea Gabrielei Bacsadi, șefa asociației, iar, apoi, au cusut modele de Crăciun pe felicitări lucrate manual. Cu toate acestea, punctul culminant al programului a fost terapia prin dans, condusă de Györgyi Boros, la care au participat împreună persoanele cu autism și elevele școlii engleze de fete. Instructoarea de dans și-a dezvoltat programul de terapie pentru persoane cu autism cu un an mai devreme prin sprijinul companiei MOL și a aplicat-o cu succes de atunci la membrii asociației locale, care au început ca un grup de copii autiști, dar au devenit, între timp, adulți tineri, iar câțiva dintre ei se pot lăuda cu locuri de muncă stabile: confecționează modă cu dexteritate manuală de invidiat buzunare de pantaloni pentru o firmă italiană. Munca comună și dansul au adus împreună membrii asociației cu tinerele engleze, iar atmosfera a fost atât de bună încât despărțirea a fost dificilă la sfârșitul programului.

În cursul după-amiezii, voluntarii asociației Caritas au avut parte de o experiență la fel de plină de bucurie și, dacă este posibil, chiar mai eliberatoare. Echipa a vizitat casa de copii din Săcueni, unde a împărțit dulciuri și a organizat activități ludice pentru copii.

Reflectând asupra experienței lor, Tara și Sienna, două tinere voluntare, au exprimat: „A fost cea mai tare experiență, plină de satisfacții. Ne-am simțit norocoși să putem aduce zâmbete și bucurie copiilor și sătenilor cu care am lucrat săptămâna aceasta. Cu toții am recomanda altora o călătorie ca aceasta”. La rândul lor, profesoarele Karen Padidar și Aisling Lawson, au reiterat angajamentul școlii față de caritate, compasiune și educație: „Școala Beaulieu a fost fondată de ordinul Surorilor Neprihănitei Concepții din Bretania, Franța, cu accent pe importanța carității, compasiunii și educației feminine. Sperăm că am întruchipat aceste valori în această săptămână și i-am ajutat și pe alții să aprecieze importanța lor în lumea de astăzi”, au declarat ei.