Ca alte orașe de renume, Oradea va fi mâine, 28 septembrie, gazda unor experimente inedite, prezentări interactive, activități educative pentru copii și adolescenți, concursuri şi multe altele care vor îmbina știința cu învățarea și promovarea științelor ca o direcție de urmat pentru noile generații.

Evenimentul se va desfășura în Sala Polivalentă a Universității din Oradea între 17.00 - 22.00 și este destinat simultan copiilor și adulților pasionați de știință, care nu vor să rateze momentele în care cercetătorii vin să prezinte publicului cele mai noi descoperiri din laboratoare, invenții și proiecte din astronomie, biologie, chimie, inginerie sau antropologie. Vor avea loc demonstrații spectaculoase și concursuri cu premii pentru a recompensa creativitatea vizitatorilor.

Noaptea Cercetătorilor oferă oamenilor de știință posibilitatea de a se conecta cu publicul, iar publicului, oportunitatea de a descoperi lumea științei și oamenii din spatele experimentelor inedite.

Proiectul se adresează minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale. Pe termen lung, evenimentul își propune să atragă noile generații către munca de cercetare și activare profesională în acest domeniu, în interiorul Uniunii Europene și crește respectul publicului larg față de munca nevăzută a cercetătorilor.

Evenimentul este finanțat de Comisia Europeană. În România, prima ediţie a avut loc în 2005, în timp ce la Oradea, evenimentul a debutat în anul 2013. De la începuturi până în prezent, Noaptea Cercetătorilor a numărat peste 1,1 milioane de vizitatori. Ediția din 2017 a atras în România peste 35.000 de vizitatori.