Unde tai şi unde crapă? - Facultatea de Protecţia Mediului nu are posturi de "tăietori de frunze la câini"
Un număr de 46 de cadre didactice din totalul de 481 câte au predat în anul universitar trecut la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea nu vor mai profesa în cadrul facultăţii, ei putând alege să rămână cercetători sau fiind îndrumaţi spre structurile altor facultăţi care, însă, nu par a avea nevoie de ei.
Chiar dacă s-a cerut Comisiei Academice şi Direcţiei Administrative să identifice posturile vacante pe care ar putea fi distribuiţi o parte dintre disponibilizabili, pentru nici una din cele 46 de cadre nu au fost găsite norme de activitate didactică, la nivel de facultate abia fiind descoperite 44 de ore de specializări pre-clinice, pe au fost distribuite doar patru din aceste persoane. "Restul de 42, pot fi trecute la activitatea de cercetare, dar nicidecum didactică, în cadrul facultăţii", a anunţat rectorul Cornel Antal cu ceva vreme în urmă. "Dacă respectivele cadre didactice vor dori să treacă la cercetare, vor fi plătite câteva luni din banii Universităţii, apoi vor avea din nou de făcut o alegere: fie se vor auto-finanţa prin proiecte de cercetare, fie vor intra în concediu fără salariu", a continuat acesta. Din câte se pare, cadrele didactice nu sunt foarte dornice să presteze în cercetare, cu atât mai puţin să se autofinaţeze din banii pe care îi vor obţine din viitoarele proiecte, optând mai degrabă un loc de muncă la o altă facultate.
Cea mai convenabilă măsură pentru conducerea Universităţii pare încadrarea "renegaţilor" la Facultatea de Protecţia Mediului, una dintre puţinele structuri ale Universităţii din Oradea care se autofinanţează, dar această decizie unilaterală a nemulţumit profund conducerea facultăţii. "Noi avem suficiente cadre didactice bine pregătite în domeniu, iar aceşti specialişti să meargă în clinici să activeze ca şi medici. Nu mi se pare normal să încadrez oameni care nu-şi mai găsesc locul la alte facultăţi. Noi nu avem posturi de tăietori de frunze la câini. Răspusul nostru va fi unul negativ, la această iniţiativă a conducerii Universităţii", a precizat decanul Facultăţii de Protecţia Mediului - prof. univ. dr. Vasile Bara.
Rectorul încearcă însă să o "scalde", arătând că nu a solicitat decât identificarea posturilor vacante pentru a putea fi distribuite către disponibilizaţii de la Medicină. "Eu am cerut situaţia eventualelor posturi didactice de la toate facultăţile sau în domeniul administrativ pentru care nu au nevoie de studii de specialitate. Legea nu mă lasă să disponibilizez pe nimeni până nu-i ofer şi alte posibilităţi, dacă există locuri disponibile la nivelul întregii Universităţii", susţine Cornel Antal, părând să nu-i pese dacă îngroşarea organigramei Facultăţii de Protecţia Mediului nu va lăsa, peste câteva luni, acest veritabil "motor economic" al universităţii, în pană de combustibil, care, în limbaj "şoferesc", mai are şi o altă denumire...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.