Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia, într-un comunicat de presă transmis redacţiei, asupra necesităţii elaborării legii manualului, precizând că elevii nu trebuie să fie „bătaia de joc” a editurilor.

 

„În fiecare an, sute de mii de copii au fost întâmpinaţi în prima zi de şcoală fără să găsească manuale pe bănci. S-a gândit cineva la dezamăgirea copilului care aştepta să îşi răsfoiască manualul, dar pe care l-a primit cu greu abia la jumătatea anului şcolar sau chiar deloc? Doar în şcolile din România se poate întâmpla o astfel de situaţie: la primele lecţii predate, elevii doar să îşi imagineze cum ar fi să aibă şi manuale. S-a ajuns aici, din cauza intereselor financiare ale editurilor, care au transformat elevii în simple victime ale contractelor păguboase”, se arată în comunicatul de presă semnat de preşedintele Federaţiaei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

Sindicaliştii sunt de părere că un act normativ, care să reglementeze şi să simplifice procedurile de achiziţie a manualelor, ar fi soluţia pentru a rezolva întârzierile cu care şcolile se confruntă în fiecare an.

„Soluţia reală este ca Ministerul Educaţiei să fie cel care îşi asumă nu doar conţinutul, ci şi tipărirea manualelor şcolare, scăpând astfel de căpuşarea unui sistem. Salutăm, astfel, intenţia Ministerului Educaţiei de a exista o Lege a manualului şcolar, care în opinia noastră, ar trebui să fie considerat bun de interes naţional. Totodată, atragem atenţia Parlamentului României că trebuie să trateze cu celeritate și cu maximă seriozitate dezbaterea şi adoptarea acestui act normativ. Credem că minima noastră datorie faţă de elevi este aceea de a nu-i lăsa să devină bătaia de joc a nimănui”, a menţionat Simion Hancescu.

Fostul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase, a decis elaborarea legii manualelor încă din luna ianurie, iar Liviu Pop, actualul ministru a declarat că pe 11 septembrie va fi pusă în dezbatere publică.

În acest context, ministrul Educaţieia a declarat ieri că sunt funcţionari în cadrul Ministerului care l-au dezinformat pe fostul ministru, Pavel Năstase, cu privire la licitaţia pentru noile manuale, precizând că aceștia vor fi demiși sau detașați.

„Din păcate, unii funcţionari l-au dezinformat pe ministrul Năstase. Aceşti funcţionari nu vor mai fi în Ministerul Educaţiei, o să îi detaşăm în altă parte. Sau le va fi încetată detaşarea anumitor funcţionari aflaţi în prezent la Ministerul Educaţiei. Sunt persoane care au dezinformat cabinetul ministrului, după ce am plecat eu că secretar de stat. De exemplu, am cerut să avem un singur stick cu toate manualele, dar avem câte un CD la fiecare manual”, a declarat ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Ministrul Educației susține că lipsa manualelor pentru elevii de clasa a V-a este cauzată și de legislația achizițiilor publice, care îngreunează procesul de atribuire a contractelor.