Biblioteca Şcolii Doctorale de Istorie de la Universitatea din Oradea s-a îmbogăţit cu o zeste de 3.000 de cărţi de specialitate şi periodice, donaţie făcută de profesorul universitar Mihai D. Drecin.

La Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” din cadrul Școlii Doctorale de Istorie de la Universitatea din Oradea, în prezența profesorului univ. dr. habil. Sorin Șipoş, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, și a profesorului emerit Mihai Drecin, au fost semnate miercuri, 19 ianuarie, actele de donație către Centrul de Studii Interdisciplinare a 3.000 cărți de specialitate și periodice din biblioteca personală a profesorului Mihai Drecin, se arată într-un comunicat de presă semnat de Constantin-T. Stan, membru al Centrului de Studii.

„Amintim aici și faptul că în 17 ianuarie 2022 a fost publicat ordinul ministrului Educației prin care Școala Doctorală de Istorie de la Universitatea din Oradea a fost reacreditată pentru încă cinci ani, în urma evaluării ARACIS din anul 2021.

Mihai Drecin, magistru cu o prestigioasă carieră împlinită în aulele cetății universitare orădene, a împărtășit alumnilor, masteranzi și doctoranzi ai Almei Mater Oradiensis, un legat prin care pune, cu o rară generozitate, la dispoziția specialiștilor, rodul de o viață al devenirii și desăvârșirii sale intelectuale: o voluminoasă și prețioasă bibliotecă din domeniul istoriografiei, izvor de învățătură și înțelepciune pentru generațiile prezente și viitoare.

Mihai Drecin, o personalitate complexă, absolvent al Facultății de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prodigios cercetător, autor a numeroase studii și volume închinate istoriei moderne și contemporane, prestigios conducător de doctorat (specializat în istoria sistemului bancar românesc), a activat ca deputat și senator, timp de două legislaturi, în Parlamentul României postdecembriste. Membru în renumite societăți și asociații academice naționale, profesorul orădean a devenit un reper în istoriografia românească contemporană, un etalon al deontologiei, probității și competenței profesionale. Nu în ultimul rând, magistrul orădean a impus prin profilul său psihologic și moral, desăvârșită verticalitate și consecvență intelectuală, ardentă devoțiune pentru valorile perene ale spiritualității românești”, se arată în documentul citat.