3.668 de absolvenți ai claselor a VIII-a din Bihor intră de marți în febra examenelor Evaluării Naționale, întinse pe durata a trei zile. Probele încep la ora 9.00, accesul elevilor fiind permis până la ora 8.30. Specialiştii propun câteva trucuri pentru un examen reuşit.

În perioada 22-25 iunie se desfășoară probele scrise în cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021. La nivelul județului Bihor sunt constituite 50 de centre de examen și două centre zonale de evaluare. Au absolvit clasa a VIII-a la nivelul județului Bihor 3.917 elevi, dintre care 3.668 participă la Evaluarea Națională.

Diferența o reprezintă elevii din învățământul special, respectiv cei care optează pentru învățământul profesional de stat și dual. La nivelul comisiei județene au fost depuse 26 de solicitări în vederea susținerii probelor în condiții speciale conform reglementărilor în vigoare. Cei 26 de elevi vor susține probele în 14 centre.

Centrele de examen și cele de evaluare au fost pregătite și dotate corespunzător pentru a se asigura condiții optime tuturor candidaților.

„Trucuri” utile

Psihologul Corina Pop spune ce ar trebui să facă tinerii absolvenți pentru reuşita la examen.

„Să reducă cât mai mult accesul la televizor în perioada asta mai excesivă. (...) Sugerez a fi mai mult în contact cu părinţii, a petrece timp împreună, a vorbi despre strategii, cum ar putea să obţină rezultate cât mai bune la examen”, recomandă ea, citată de agenţia Mediafax.

Alimentaţia, odihna şi sportul sunt şi ele benefice în reducerea stresului şi creşterea concentrării înainte de examen, spune Cristian Mărgărit, nutriţionist.

„Este foarte importantă hidratarea cu apă, să evite cofeina. Pentru odihnă trebuie să ştim că cele 8 ore în această perioadă de efort intelectual intens sunt obligatorii. Sportul trebuie făcut cu măsură, el trebuie să contribuie la relaxare, la circulaţia sanguină”, explică nutriţionistul.

Calendarul examenului

Probele din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a se vor desfășura după următorul calendar: marți, 22 iunie 2021 - Limba și literatura română, proba scrisă; joi, 24 iunie 2021 - Matematică, proba scrisă; vineri, 25 iunie 2021 - Limba și literatura maternă, proba scrisă. Primele rezultate se vor afișa pe data de 29 iunie 2021, până la ora 14.00, iar rezultatele finale pe data de 4 iulie 2021.

Rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD).

Probele din cadrul Evaluării Naționale încep la ora 9.00, accesul elevilor fiind permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării evaluării naționale pentru elevii claselor a VIII-a este de două ore.

În organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale se aplică toate prevederile legale actualizate, în vigoare, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-Cov2.