Rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” - DHC al Universității din Oradea
Generalul de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul rector al Universității Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, este de marți, 18 februarie, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea
„Azi, ne bucurăm de două ori”, a spus, marți – 18 februarie 2025, președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Aurel Căuș. „Ne bucurăm să avem în rândurile noastre un reprezentant al Armatei Române și, în aceeași persoană, un exponent al excelenței în educația românească, general de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiță Bârsan, comandantul rector al Universității Academia Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu”.
Dând citire Laudatio, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a afirmat că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa generalului de brigadă Ghiță Bârsan „reprezintă o recunoaștere a valorii incontestabile, dobândită printr-o viață dedicată științei și un prestigiu civic apreciat, atât la nivel național, cât și internațional”. Absolvent al Liceului Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și al Academiei Tehnice Militare din București, Ghiță Bârsan este doctor inginer, profesor universitar și profesor abilitat al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Din anul 2011, odată cu alegerea sa în funcția de rector al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu, Ghiță Bârsan și-a propus și a reușit să transforme această instituție academică „într-o universitate bazată și întemeiată pe cunoaștere”, după cum el însuși o spune.
Ghiță Bârsan a publicat 31 de cărți, cursuri, culegeri de probleme și materiale de laborator, 126 de studii științifice, fiind coordonatorul a 20 de proiecte și granturi de cercetare naționale și internaționale. Comandantul rector al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu este posesorul a trei brevete de invenție, în domeniul micro-roboților șenilați de uz militar și membru a 23 de foruri științifice naționale și internaționale.
La rândul său, primind titlul de Doctor Honoris Causa, Ghiță Bârsan a anunțat un parteneriat al Academiei Forțelor Terestre de la Sibiu cu Universitatea din Oradea, parteneriat în cadrul căruia, pentru început, cele două instituții academice vor forma, prin Departamentul de Cadastru al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, ofițeri de artilerie și topografie militară.
Comandantul a vorbit, în prelegerea sa, despre procesul de transformare a instituției academice pe care o conduce, dintr-o școală eminamente militară, într-o universitate deschisă, bazată pe cunoaștere, al cărei principal scop este acela de a crește „ofițeri integrați în societate”.
Ghiță Bârsan a prezentat audienței și procesul de internaționalizare al Academiei Forțelor Terestre, punând accent pe inițiativa de schimb a tinerilor ofițeri. „Am creat Forumul Internațional Militar, o organizație care și-a propus să realizeze un profil educațional al viitorului ofițer european”. Pornind de la cinci universități membre, Forumul Militar Internațional numără astăzi, în rândurile sale, 26 de instituții de învățământ superior, militare și civile. „Sper că am reușit ca, pentru o bună perioadă de timp să marcăm, împreună cu Universitatea din Oradea, viața academică din România și să demonstrez că Universitatea Academia Forțelor Terestre de la Sibiu este un partener credibil și performant”, a spus, în finalul alocuțiunii, Ghiță Bârsan.
„Vă doresc, din toată inima o viață împlinită! Cu excepția unui singur domeniu din activitatea dumneavoastră... Îmi doresc și ne doresc să nu trebuiască să aplicați, în veci pururi, ceea ce ați învățat dumneavoastră și ceea ce i-ați învățat pe studenții dumneavoastră”, a mai declarat Aurel Căuș, președintele Senatului Universității din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.