Într-un mediu familial, la calculatorul personal, copiii din clasa a IV-a, alături de prof. Stela Tăut, de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, au participat, zilele trecute, la o discuție interesantă despre apă, cu tema „Cum economisim apa”.

Cu un material atractiv realizat de prof. Lavinia Privantu, conținând și text, dar și imagini, elevii au fost deosebit de activi, răspunsurile lor fiind diverse și dând dovadă de multă maturitate în ceea ce privește consumul de apă.

Prof. univ. dr. Magda Danciu a realizat introducerea și evaluarea activității, nu înainte de a informa elevii că această întâlnire face parte din proiectul „Puterea apei - apa pură, viață sănătoasă”, proiect organizat de Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, prin Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Șincai”, cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea și finanțat de Lidl, în parteneriat cu Federația Fundațiilor Comunitare din România.

„Prin acest proiect, urmărim să oferim instrumente de decizie pentru viață și sănătate unor copii în formare, cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani”, spune coordonatoarea proiectului, Mariana Barna, șef serviciu Comunicarea Colecțiilor în cadrul Bibliotecii Județene.

Tot în cadrul proiectului, erau programate analize la microscop pentru observarea schimbărilor produse apei prin efectul contaminării cu diverse substanțe poluante, vizită la Compania de Apă și Stația de Epurare a orașului, lecție interactivă pe malul Crișului și în Parcul Libertății din Oradea, privind Ecosistemul acvatic și terestru al Crișului Repede, punând accent pe factorul de poluare a apelor, întâlniri interesante cu specialiști de la Apele Române și de la Muzeul ,,Țării Crișurilor”.

„Evaluarea s-ar fi realizat în ultima zi, conștientizând faptul că apa este un bun neprețuit, copiii fiind recompensați cu diplome de participare la acest proiect. Cu mult regret din partea mea, dar și a copiilor participanți la proiect, am întrerupt activitatea pentru timpuri mai bune, când nu ne vom expune sănătatea acestui virus păcătos”, a adăugat Mariana Barna.

De menționat că prin proiect au fost achiziționate trei microscoape, chituri de lucru, dar și alte consumabile care vor fi utile în micul laborator pentru copii.