Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității din Oradea, în parteneriat cu Université de Reims Champagne-Ardenne, Franța, organizează online, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2020, Workshop-ul cu participare internațională intitulat The Challenges of Universities in the Age of Virtual Frontiers  (Provocări în sistemul universitar în epoca frontierelor virtuale).

Evenimentul este organizat în memoria profesorului Jean-Pierre Colin, fost profesor al Facultății de Drept și Științe Politice din cadrul Universității din Reims Champagne-Ardenne și Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Profesorul Jean-Pierre Colin a fost printre principalii vectori de reflecție asupra educației universitare europene și, de asemenea, unul dintre promotorii integrării universităților din Europa Centrală și de Est în Spațiul European al Învățământului Superior, începând cu anul 1990. Totodată, Profesorul Jean-Pierre Colin a fost, între anii 1997 – 2007, interfața pentru mai multe conexiuni internaționale stabilite de Universitatea din Oradea cu universități și instituții din Franța (Reims, Nancy, Paris 4, Sciences Po de Paris, Dijon, Perpignan, Strasbourg etc.) și Belgia (Institutul Internațional de Științe Administrative – IIAS, din Bruxelles, Universitatea Louvain-la-Neuve). Workshop-ul cu participare internațională va aborda, pe parcursul celor două zile, mai multe teme de reflecție: legătura dintre contextul pandemic și revoluția digitală din universități; impactul pandemiei asupra situației din Europa și asupra tranziției către educația online în domeniul studiilor europene; perspective cu privire la viitorul mobilităților academice; relația profesor – student mediată de tehnologie; provocări cu privire la predarea și cercetarea în condiții de pandemie. Temele vor fi abordate de specialiști din universități și centre de cercetare din țări precum: România, Franța, Belgia, Germania, Portugalia, Spania, Grecia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Ucraina, Moldova, Letonia, Macedonia de Nord, Georgia și Albania.
Pentru a primi datele de acces la conferință, persoanele interesate să participe sunt rugate să completeze Formularul de înscriere – disponibil la următorul link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScwDlCei4O7WMQikUdu_8gAVh39DNVgMByQtixZis1LibW3nQ/viewform .
Deschiderea oficială a Workshop-ului va avea loc online, în data de 30 noiembrie, de la ora 11.00.

Prof. univ. dr. Ioan HORGA