Unitățile de învățământ preuniversitar din Oradea vor fi dotate cu mobilier nou și componente IT, printr-un megaproiect PNRR. Dacă acesta va reuși, și se va realiza așa cum își dorește Primăria, întreg sistemul de educație local se va schimba la față.

Sala festivă „Traian Moșoiu” a găzduit marți, 28 februarie, o întâlnire de lucru cu reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar din Oradea.

Întâlnirea a fost coordonată de viceprimarul Antonia Nica, la aceasta participând și inspectorul școlar general Horea Abrudan, dar și directorul executiv al Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), Marius Moș, împreună cu directorul adjunct Ovidiu Guler și Daniela Moțoc - șef birou investiții fonduri nerambursabile.

„Scopul întâlnirii este discutarea modalității în care va trebui să completați analiza de nevoi, urmând să primiți clarificări și sfaturi de la specialiștii noștri. Practic, de acuratețea cu care o veți completa ține ca șansa de reușită a proiectului nostru comun să fie cât mai mare. Avem acum șansa, alături de celelalte proiecte ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor, să schimbăm fața învățământului orădean”, a spus viceprimarul Antonia Nica.

Până în acest moment, Municipiul Oradea a finanțat prin fonduri europene 12 proiecte de reabilitare de școli și grădinițe, 2 proiecte de construcție de grădinițe și construirea campusului de la Colegiul Economic. Tot prin PNRR a fost obținută și finanțarea pentru reabilitarea a 27 de unități de învățământ.

Proiectele au fost implementate de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională în colaborare cu Direcția Patrimoniu Imobiliar și unitățile de învățământ.

„Avem peste 40 de proiecte derulate în educație în Oradea, unele finalizate, altele în implementare, un total de peste 80 milioane de euro. Ceea ce pot să vă spun este că vă puteți baza pe noi. Așa cum știți, unul dintre pilonii principali în concretizarea unui proiect este echipa, iar asta o avem. În ceea ce privește implementarea proiectului de față, sunt sigur că vom face o echipă bună”, a spus Marius Moș, directorul DMPFI.

 

Dotări de sute de mii de euro

Prin ghidul solicitantului, este permisă doar înlocuirea mobilierului și a dotărilor IT care sunt mai vechi de 5 ani. Directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler a prezentat și alte dotări pe care le va facilita proiectul pentru fiecare unitate de învățământ, în funcție de specificul ei: „va fi dotat câte un laborator de științe per unitate de învățământ, câte un laborator de logopedie în fiecare grădiniță, o sală de sport la fiecare școală sau liceu. Totodată, fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic va avea un atelier de practică dotat cu materiale și echipamente de specialitate”.

Primăria Oradea pregătește depunerea spre finanțare a proiectului „Dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Oradea” prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C15 - Educație.

Prin proiect se vor dota toate unitățile publice de învățământ din Oradea (licee, școli și grădinițe). Va fi dotat câte un laborator de informatică din fiecare unitate de învățământ (18.000 de euro pe laborator de informatică); toate sălile de clasă sau grupă vor fi dotate cu mobilier nou și materiale didactice noi (4.000 de euro pe sala de clasă sau grupă); toate sălile de clasă sau grupă vor fi dotate cu echipamente IT pentru organizarea activității în mediul virtual (4,3 mii de euro pe sala de clasă sau grupă); câte un laborator de științe (fizică, chimie, biologie sau multidisciplinar) din fiecare unitate de învățământ va fi dotat cu mobilier specific, materiale didactice și echipamente digitale (30.000 de euro pe laborator); câte un laborator de logopedie din fiecare grădiniță va fi dotat (10.000 de euro pe cabinet de logopedie); sala de sport a fiecărei școli și a fiecărui liceu va fi dotată cu materiale specifice (10.000 de euro pe unitate de învățământ); fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic va avea un atelier de practică dotat cu materiale și echipamente de specialitate, precum și cu echipamente digitale (o sută de mii de euro pe unitate de învățământ profesional și tehnic).