Ce a fost mai greu a trecut pentru absolvenții de clasa a VIII-a care au dat evaluarea națională. La proba de ieri, de la matematică, în județul Bihor au lipsit 596 de elevi. Noutatea la acest examen a fost faptul că elevii au primit coduri speciale cu care vor putea vedea on-line rezultatele.

Nici cea de-a doua probă a evaluării naționale nu a ridicat probleme în județul Bihor. Din 5.303 elevi înscriși, au absentat 597 de elevi, cu 5 mai mulți decât la prima probă.

„Nu au fost probleme tehnice, 4 dintre elevii care ar fi trebuit să susțină examenele au ieșit din autoizolare, dar nu au putut participa pentru că nu au susținut prima probă. Eu m-am ocupat de monitorizarea examenului, de la ora 7.15, în școli din Aleșd, Vadu Crișului, Bratca, Șuncuiuș, Aușeu, Tileagd și Oșorhei. Am urmărit toate etapele examenului și nu au fost probleme”, a spus, pentru Crișana, șeful Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor, Virgil Blage.

La nivel național, trei candidați (din Sălaj, Timiș și Vaslui) nu au fost primiți la proba de ieri a Evaluării Naționale, cea de Matematică, pentru că au avut temperatura peste 37.3 grade. Surpriza la acest examen a constituit-o faptul că elevii au primit un cod cu ajutorul căruia vor putea să vadă rezultatele on-line, pe evaluare.edu.ro.

 

Anonimzare dictată de UE

Conform unui comunicat al Ministerului Educației, măsura a fost luată „în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal”.

Astfel, ieri, comisiile din unitățile de învățământ au tipărit din aplicația informatică „EvNat” un raport ce conține: școala de proveniență a candidatului, județul, numele și prenumele candidatului, CNP și codul unic aferent candidatului. Raportul a fost distribuit fiecărui candidat, în momentul predării lucrării scrise. Listele afișate în centrele de examen și pe site-ul evaluare.edu.ro vor conține codul unic al candidatului, școala de proveniență, rezultatele probelor examenului și media.

„Decizia a fost luată, inclusiv, în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului”. În ceea ce privește faptul că, la prima probă, desfășurată luni, la Limba și literatura română, nu s-a folosit anonimziarea, șeful IȘJ Bihor, spune că nu vor exista probleme.

„Nu ne va încurca deloc și cred că este o măsură bună. Ca și până acum, vom face statistici atât la nivelul școlii cât și al județului”, a spus Virgil Blage.

O parte din elevi vor susține astăzi proba la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14.00, în centrele de examen și pe evaluare.edu.ro. Contestațiile vor putea fi depuse pe 22 iunie (în intervalul orar 16.00 – 19.00) și pe 23 iunie (în intervalul orar 8.00 – 12.00). Rezultatele finale se vor fi afișa sâmbătă, 27 iunie.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.