În 23 şi 24 octombrie, Oradea va găzdui un târg unic în România, în cadrul căruia peste 5.000 de elevi vor avea parte de o expoziţie interactivă prin intermediul căreia le sunt prezentate cele mai cerute meserii de pe piaţa muncii. Elevii vor beneficia de demonstraţi, dar şi de workshopuri şi teste de specialitate, în vederea orientării în carieră.

Societatea Caritabilă Don Orione, în parteneriat cu AJOFM Bihor, implementează, în cadrul unui proiect transfrontalier, finanțat prin programul Interreg V-A România – Ungaria, un program menit să vină în sprijinul elevilor de gimnaziu şi a celor din licee, cu privire la orientarea profesională şi încadrarea pe piaţa muncii. În cadrul acestui proiect va fi organizat un târg de locuri de muncă şi orientare în carieră în 23 şi 24 octombrie, în Cetatea Oradea. Scopul târgului este acela de a ajuta adolescenţii să se reîndrăgostească de meserii, la ora actuală cererea pentru meseriaşi fiind foarte mare, iar personalul specializat prea mic în comparaţie cu nevoile angajatorilor. Târgul va reuni companii reprezentative care-şi asumă ca, dincolo de reţeta clasică a târgurilor de muncă, să exemplifice procedurile de lucru, prin prezentarea unor machete, a unor instrumente de ultimă generaţie sau a unor roboţi industriali. Târgul se adresează elevilor din ciclul gimnazial (clase terminale) şi liceal, atât celor din licee teoretice, cât şi celor din şcolile de meserii. Un partener important în proiect este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor. „Ne dorim ca tinerii noştri să vadă ce presupune o meserie şi să îşi poată face o imagine mai clară”, a spus Alin Novac-Iuhas, inspector școlar general, în cadrul conferinţei de presă susţinute la sediul AJOFM Bihor. „Venim la acest târg cu 5.461 de elevi, din care aproximativ 2.700 sunt elevi de clasa a VIII-a, şi cam tot atâţia sunt din clasele a XII-a”, a mai spus inspectorul. Elevii provin din 20 de şcoli din judeţul Bihor, atât şcoli de meserii sau licee tehnologice, cât şi şcoli teoretice. În plus, sunt implicaţi studenţi din cele 4 universităţi din judeţul Bihor.

Prin acest demers, AJOFM Bihor îşi îndeplineşte rolul de moderator între forţele de muncă şi angajatori, punând tinerii în contact cu cererea reală de pe piaţa muncii, familiarizându-i cu noile tehnologii, asigurându-le repere corecte cu privire la specializările cerute şi grilele de salarizare existente şi informându-i cu privire la potenţialul unor meserii. În plus, pentru că este un târg care presupune orientarea în careieră, pe parcursul celor două zile, din oră în oră elevii se vor putea înscrie în workshopuri specifice, cu scopul de a-şi descoperi vocaţia, şi vor putea efectua teste de orientare în carieră, la care vor primi răspunsul pe loc.

Proiectul ,,Rețea transfrontalieră de sprijinire a dezvoltării carierei profesionale în regiunea de graniță”, finanțat prin programul Interreg V-A România – Ungaria, se desfăşoară în perioada 1 martie 2019-11 februarie 2021, şi are un buget de peste 2,5 milioane de euro.