În premieră pentru învățământul liceal salontan, Remus-Mircea Petrache, din clasa a XII-a B a Colegiului Național „Teodor Neș” va reprezenta județul Bihor, alături de alți patru elevi merituoși ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, la Olimpiada Națională de Lingvistică care va avea loc la Universitatea București, în perioada 10 – 12 mai 2019.

 

Remus-Mircea Petrache este singurul elev calificat din clasa a XII-a (secțiunea performanță), la nivel județean și va reprezenta Bihorul alături de elevii orădeni ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu”: Natalia Boncea din clasa a X-a (secțiunea performanță) și Victor Caba din clasa a IX-a (secțiunea performanță), precum și elevii de gimnaziu ai renumitului colegiu orădean, Raisa Caba, clasa a VIII-a și Andrea Daria Bogdan, clasa a VI-a.

O premieră pentru învățământul liceal salontan și, în mod special, pentru Colegiul Național „Teodor Neș” o reprezintă realizarea elevului Petrache Remus-Mircea (foto) care este, în clasa a XII-a, dublu-olimpic național, acesta fiind calificat și la Olimpiada Națională de Matematică care va avea loc în județul Hunedoara, în perioada 22 – 26 aprilie.

Școala salontană reprezentată de corpul profesoral al C.N. „Teodor Neș” își dovedește tot mai pregnant valoarea prin prezența elevilor de liceu și gimnaziu pe locuri fruntașe la olimpiadele județene și naționale. Anul acesta, echipajul olimpicilor la Lingvistică a fost însoțit la Oradea de prof. Gabriela Dumiter ai căror elevi au realizat punctaje valoroase, peste media de concurs.

Prof. Adina Sotea, diriginta și profesoara de Limba română a lui Remus-Mircea Petrache, a declarat: „Olimpiada de Lingvistică „Solomon Marcus” este o competiție transdisciplinară organizată sub auspiciile Ministerului Educației Naționale, în colaborare cu Departamentul de Lingvistică al Facultății de Litere din cadrul Universității București, cu Institutul de Lingvistică al Academiei Române și cu Human Language Technologies Research Center, prin implicarea directă a tuturor inspectoratelor școlare județene. Anul acesta, subiectele Olimpiadei Județene de Lingvistică au fost concepute de către cercetători și cadre didactice universitare de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române și din cadrul Facultății de Litere din cadrul Universității București. Corectarea, evaluarea, notarea, ierarhizarea și stabilirea elevilor calificați la Olimpiada Națională de Lingvistică 2019 au fost realizate în cadrul acestui institut al Academiei Române. Olimpiada de Lingvistică precum și știința în sine – „Lingvistica” – contribuie la formarea competențelor care definesc capacitatea elevului de a utiliza diferite limbi sau de a înțelege și descifra noi algoritme lingvistice, asigură abordarea transdisciplinară, logică și analogică a comunicării lingvistice și culturale și, nu în ultimul rând, stimulează performanța elevului la nivel comunicativ-funcțional, se înscrie în tendințele moderne din comunicare, vizând diminuarea limitelor și eliminarea barierelor existente din perspectiva strict idiomatică”.

„Subiectele Olimpiadei de Lingvistică presupun iniţierea în învăţarea unei limbi necunoscute, urmărind comportamentul contextual și combinatorial al semnelor grafice aparţinând diferitelor limbi ale lumii. Participanţii se află în faţa unor texte scrise într-o limbă necunoscută și, în absența unui profesor care să folosească un metalimbaj cunoscut, urmează, ca folosind aspectele combinatoriale și regularitățile observate în text, să inducă fragmente de sintaxă și semantică în idiomul respectiv”, a declarat prof. Gabriela Dumiter.

Cristian Butcă