Există copii și atât. Nu copii români, maghiari, romi, de la oraș sau de la țară. Copiii sunt la fel de frumoși și merită la fel de mult iubiți și prețuiți, de oriunde ar fi. Tocmai de aceea, CRIŞANA a ales să meargă să vadă cum arată deschiderea anului școlar şi la Cheresig și Toboliu.

Departe de costumele la dungă, de cravatele frumos asortate și parfumurile înțepătoare, de școlile proaspăt vopsite și cuvântările atent șlefuite, școala a început și în satele din jurul Oradiei.

În Cheresig, spre exemplu, festivitatea de deschidere a anului școlar a început la ora 11.00. Copiii și părinții au început să se adune în fața școlii cu aproape o oră înainte. Pe peretele unității, încă se vedea scris „Secția de votare numărul 632”. O doamnă cu un copil în brațe se plimba pe strada frumos asfaltată. Micuțul purta o șapcă cu scris indescifrabil și se ținea strâns, cu ambele mânuțe, de gâtul mamei. O doamnă cu o bluză tradițională se apropia de porțile școlii cu un copil de mână și alți câțiva în jurul ei. În curtea unității era parcat un autobuz galben pe care scria mare „Transport copii”. La 10.27, o femeie a scos pe ușă, ajutată de copii, două mese pe care le-a lipit una de alta, așezând pe ele o față de masă albastră. Pe treptele școlii noi, de partea celalată a curții betonate, un băiat este luat la rost că nu are uniformă: „Nu ai avut timp trei luni să vii și să o iei?”. După 10.35 drumul începe să se umple de copilași, alături de mămici, tătici și bunici. În jurul lor, aleargă doi cățeluși. Unele doamne au flori frumos împachetate, altele ghivece cu crini. Un autobuz roșu se oprește în fața școlii. „Au venit tobolezii”, spune un brunețel, spre amuzamentul grupului care-l înconjurase. Se vorbește română, maghiară, romani. Se consumă chipsuri și energizante de la ABC-ul din sat, iar spre stradă, unele doamne își aprind țigări. La 10.49, în fața școlii sosește și mașina poliției. Un logan cu rugină pe jantele roților, pe care scrie „Poliția” peste un abțibild pe care încă se mai poate citi „Poliția rutieră”. „Să trăiți domnul Danu”, îi spune cineva polițistului care coboară alene din mașină. Copiii sunt la fel peste tot. Frumoși, curioși, degrabă plictisiți de ceremonialul rigid...

O școală construită în 13 ani!

Pe lângă directoarea Delia Sim și preotul Gheorghe Dindelegan, la festivitate a participat primarul Pavel Maier, polițisul Dan Mortan și fostul director Crăciun Ursu. Școala cu clasele I-VIII, Cheresig, are motive mari de bucurie, pe lângă începutul noului an. Copiii au de anul acesta uniforme iar lângă clădirea existentă, tocmai a fost finalizat un nou imobil. Acolo se vor muta toți, săptămânile viitoare.

„Am căutat în această perioadă să lucrăm. Școala este aproape terminată. Mai trebuie duse băncile, catedrele etc. Nu se face nimic în Toboliu care să nu se facă și în Cheresig și invers. Suntem o localitate mică, la marginea țării dar trebuie să avem condiții puse la punct ca în Uniunea Europeană”, spune primarul. Fostul director al școlii prezintă în câteva cuvinte proiectul școlii.

„A început în 2007, am fost mereu amânați dar, în cele din urmă, în 2008 am început construcția. După ce s-a lucrat intens, nu am mai avut bani să plătim acoperișul. Proiectul s-a mutat la alt minister și nu ni s-au mai alocat bani pentru continuarea lucrărilor. Firma a dat faliment iar patronul a decedat. Când am reușit să facem rost de bani am continuat cu alte firme. Am avut de făcut mai multe modificări la proiectul inițial, facilități pentru persoane cu dizabilități etc. Am reușit în sfârșit să o terminăm. Urmează să facem o sală de sport. Dragi copii, vă rog tare mult să aveți grijă de ea, nu este doar a voastră ci și a copiilor care vor veni aici să învețe după ce voi veți termina. Succes în noul an școlar, la concursuri și olimpiade”, a spus Crăciun Ursu.

Directoarea a vorbit despre cât de greu a fost să ducă la final proiectul cu noile uniforme, fiind vorba de o comunitate mică, în care nu toți părinții au bani.

„Vă rog foarte mult să achitați banii pentru că unele dintre aceste uniforme le-am plătit noi, profesorii, din buzunarul nostru. La fel, vă rog mult să ne ajutați în această săptămână cu mutarea în noul sediu. Avem o singură persoană care se ocupă de îngrijire”, a spus Delia Sim.

A urmat apoi, ca la toate festivitățile, prezentarea cadrelor didactice și a claselor în care vor învăța copiii.

La Toboliu, la școala primară, la festivitate au participat în jur de 80 de persoane, mămici, tătici, bunici, copii și cadre didactice. Curtea de aici este mai mare, are o fântână în centru și mult loc de zbenguială pentru micuți. Ceremonialul religios a fost ținut de preotul Dumitru Precup iar alături de directoare a participat și viceprimarul Ioan Moldovan. Micuții au fost răbdători, chiar dacă slujba a durat în jur de 40 de minute. În clasele frumos aranjate îi așteptau manuale iar coridoarele păreau proaspăt lustruite. Au urmat îmbrățișări calde, flori și zâmbete, îmbinate cu regretul că vacanța tocmai s-a terminat.

Departe de orașul de turtă dulce, cu poveștile și fascinația lui, în județ, lucrurile se desfășoară după alt calapod, au alt puls iar oamenii sunt mânați de alte nevoi. Rămân însă florile, zâmbetele ștrengărești ale copiilor care-și reîntâlnesc prietenii și ale dascălilor cu părul alb care șlefuiesc caractere. Prima zi de școală este, mereu, începutul unei noi povești.