Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor caută soluții pentru a-i convinge pe directori să depună proiecte pentru „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, finanțat din PNRR. Școlile vor avea la dispoziție aproximativ 60 de mii de euro pentru a-și dota laboratoarele.

 

După ce, la finalul anului trecut, Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor” în ianuarie a apărut și ghidul solicitantului în care directorii de școli sunt învățați cum să își facă proiecte pentru a obține bani. Suma totală este de aproape 117,5 milioane de euro, bani din care se vor putea cumpăra echipamente TIC de tip „smart lab” și materiale educaționale specifice pentru dezvoltarea unui laborator digital inteligent în fiecare liceu, colegiu, școală profesională, precum și în palatele și cluburile copiilor.

„Ne străduim ca și în acest proiect să aplice cât mai multe școli. Proiectele se pot depune până pe 1 martie așa că mai este timp. Toate liceele sunt eligibile și mi-ași dori ca Bihorul să atragă cât mai mulți bani. Școlile nu au bani pentru firme de consultanță așa că am cerut ajutor primăriilor să se implice”, a spus, pentru Crișana, șeful IȘJ Bihor, Horea Abrdan.

Cel puțin 120 de unități de învățământ secundar superior (colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual) vor putea beneficia de un al doilea laborator inteligent dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 - 2023 este de minimum 500. În acest caz, finanțarea pentru al doilea laborator inteligent se va acorda pe baza scorului rezultat din următorii indicatori (în ordine descrescătoare): 50% - numărul de elevi (liceal) înscriși; 25% - media la examenul de bacalaureat pe liceu în ultimii 3 ani; 25% - rata de promovare la examenul de bacalaureat (din numărul de candidați înscriși) în ultimii 3 ani.

Cererile de finanțare se vor putea depune prin platforma electronică dedicată PNRR. Potențialii beneficiari ai apelului pot adresa întrebări legate de depunerea cererilor de finanțare la adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro.