La sfârșitul lunii trecute a avut loc finala națională a competiției de antreprenoriat Junior Achievement. Dintre cele 34 de echipe finaliste, cea a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, Home Solution Innovators, s-a întors cu premiul pentru Best Financial Plan.

Finala națională a competiției de antreprenoriat Junior Achievement Compania Anului 2020 a fost marcată printr-un mod inedit de desfășurare. Tinerii antreprenori și-au expus afacerile pilot prin intermediul unei platforme online, încercând să impresioneze juriul cu idei inovatoare din diverse domenii, precum: tehnologie, e-commerce, afaceri sociale, industrii creative, educație sau agricultură.

Membrii juriului, format din profesioniști ai partenerilor și susținătorilor competiției, au interacționat cu cele 34 de echipe finaliste ale secțiunilor de elevi și studenți, verificând fezabilitatea start-up-urilor și oferind sfaturi de bună practică.

Cele 16 echipe de studenți și 18 echipe de elevi sunt cele mai bune dintre cele 243 de mini-companii care și-au pilotat anul acesta ideile de afaceri în cadrul incubatorului educațional JA BizzFactory. Tinerii au beneficiat de consultanță din partea voluntarilor JA și au participat la 45 de webinarii live susținute de specialiști din business, dobândind astfel abilități antreprenoriale.

Marele Premiu la secțiunea Elevi, echipă ce va reprezenta România la finala online European Company of the Year 2020, organizată în Portugalia, este echipa Cyber Coffee, de la Colegiul Național Mihai Eminescu, din București, coordonată de profesoara Gabriela Ianoș. Aceștia au creat un ecosistem inteligent care utilizează o aplicație mobilă și un aparat inteligent pentru a oferi o „cafea fără eroare”, adaptată preferințelor individuale ale consumatorilor.

Printre echipele de elevi care au primit premii speciale se află și echipa „Home Solution Innovators”, de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea care a câștigat „Best Financial Plan” susținut de EY Romania.

Juriul competiției a fost format din reprezentanți ai partenerilor și susținătorilor programului: Romanian-American Foundation, Citi România, Metropolitan Life, Accenture, Accelera Consulting, Bayer Fund, EY, FedEx, HP România, KPMG și NN România.

Câștigătorii vor beneficia de mini-granturi pentru dezvoltarea antreprenorială a echipelor și proiectelor.

Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaţionale JA de educație antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate şi viaţă activă şi dezvoltarea abilităţilor pentru viaţă. 40 de ţări din Europa şi peste 100 de ţări din toată lumea derulează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi și studenți și 4.100 profesori din 1.700 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi prin susţinerea financiară a comunităţii de afaceri din România.