Elevii pasionați de astronomie de la Școala Gimnazială ,,Dacia” Oradea au participat, în acest an, la proiectul internațional „Faulkes Telescope Project” care le-a oferit posibilitatea să urmărească nebuloase, galaxii, clustere, online, prin utilizarea a două telescoape profesionale robotizate de tip Ritchey-Chretien cu diametrele obiectivelor de doi metri.

Proiectul a fost coordonat de profesoara Valentina Matei care susține că studierea cerului, prin intermediul unora din cele mai performante telescoape din lume, a fost un vis transformat în realitate. Cele două telescoape permit fotografierea și studiul obiectelor „deep-sky” cum ar fi nebuloase, galaxii, clustere. Unul dintre telescoape este situat la Observatorul Haleakala, insula Maui din Hawaii, iar al doilea la Observatorul Siding Spring in New South Wales, Australia.

„Cerul nordic văzut de la observatorul situat la o altitudine de 3.000 de metri, în Hawaii, este extraordinar. Luminile marilor aglomerări urbane care produc poluarea luminoasă lipsesc, astfel încât Calea Lactee și stelele se văd extraordinar de clar, par a fi bijuterii.

Cerul sudic văzut din Australia ne oferă o nouă perspectivă: putem studia obiecte Messier (n.r. galaxii, roiuri stelare, nebuloase și rămășițe ale novelor) pe care, pana acum, nu le puteam studia direct. De aceea, am ales un cluster deschis, obiectul Messier47 pentru a-l fotografia și pentru a-l studia cu ajutorul telescopului din Australia. Am utilizat trei filtre, am obținut trei imagini pe care le-am compus, utilizând softul SalsaJ (n.r. - un soft creat special pentru a afișa, analiza și explora imagini astronomice reale) și am obținut imaginea finală prelucrată M47 RGB”, povestește profesoara Valentina Matei.