Pentru a doua oară, în Sala Mare a Primăriei Oradea a avut loc săptămâna trecută o conferinţă a cadrelor didactice şi elevilor din învăţământul preuniversitar, conferinţă în care au fost aduse în atenţia tinerei generaţii două teme importante, Unirea Basarabiei cu România şi Aprilie bihorean.

 

În anul Centenarului Marii Uniri, Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” i-a revenit să organizeze, împreună cu alte instituţii de învăţământ preuniversitar din municipiu, conferinţe în care să fie discutate cele mai importante teme din istoria acestui neam şi, implicit, din istoria orădeană.

Evenimentul a reunit elevi de la trei licee orădene, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” şi Liceul Ortodox „Roman Ciorogaiu”, coordonaţi de profesorii Livia Ghiurcuţa, Carmen Bubela, Ciprian Zopota, Livia Ivan şi Florin Oros cărora li s-a alăturat părintele  diacon Ştefan Lakatos. Au mai fost prezenţi Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Oradea, şi Grigore Morar, consilierul primarului pe problemele Centenarului.

Conferința a fost moderată de Livia Ghiurcuţa, Livia Ivan, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, a evidenţiat rolul lui Ghibu în Basarabia şi Florin Oros a vorbit despre „Aprilie bihorean”. Pentru că s-a dorit, de la debutul acestei serii de conferinţe, ca elevii să fie parte integrantă în acţiune, Maialgesa Dat, Andrada Cora, Teodora Nicorici, eleve ale Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, au prezentat sondajul de opinie intitulat „Mentalul românesc despre Basarabia” în care unui nr. de 450 de subiecţi orădeni, de diferite vârste şi sex, li s-a solicitat să răspundă la întrebări legate de istoria şi viitorul Basarabiei alături de România. Sondajul a evidenţiat că istoria trebuie învăţată şi făcută deopotrivă pentru ca tânăra generaţie să ducă mai departe flacăra vie a identităţii naţionale.

Elevul Mirel Fanya, de la Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu”, a punctat cele mai importante aspecte ale istoriei Basarabiei, vechi pământ românesc, într-o rubrică intitulată simbolic „Ştiaţi că...”.

Pentru că în perioada 25-29 martie a.c. elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” au fost prezenţi prin schimbul de experienţă cu Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău în frumoasa Basarabie pentru a trăi pe viu evenimentul Marii Uniri, Alin Stefancsik, preşedintele Consiliului Elevilor, a prezentat programul pe care aceştia l-au desfăşurat împreună cu fraţii lor de peste Prut prin vizionarea unui filmuleţ. De asemenea, câţiva elevi din grupul ţintă al proiectului „Punţi peste timp, Oradea-Chişinău. 1918-2018” au împărtăşit colegilor din sală impresiile despre schimbul de experienţă. „Am retrăit, pentru încă o dată, frumoasa poveste cu fraţii noştri de peste Prut cu care ne vom întâlni, de data aceasta, la Oradea, în luna octombrie 2018. Îi aşteptăm cu mult dag!”, au spus elevii.

Corul elevilor de la Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu” a interpretat cântece patriotice care au trezit în sufletele celor prezenţi mândria naţională.