Astăzi, cea mai generoasă ofertă... LICEUL TEORETIC "AUREL LAZĂR"
"ESTE UŞOR SĂ ÎNVEŢI A MERGE, IMPORTANT ESTE ÎNCOTRO TE ÎNDREPŢI"
Motto:
"Ţara aşteaptă de la voi cinste, suflet, muncă, inimă caldă pentru tot ce e bine şi liber de orice patimă... Aici se cere suflet... iar sufletul trebuie cultivat, trebuie întărit cu cultură românească, cu cât mai multă carte".
Dr. Aurel LAZĂR
Tineri gimnazişti,
VREŢI SĂ FIŢI "LĂZĂRIŞTI"?
Între unităţile învăţământului teoretic preuniversitar din Oradea, una dintre cele mai tinere instituţii se dovedeşte şi una dintre cele mai ambiţioase. Liceul Teoretic "Aurel Lazăr", deşi împlineşte abia cu puţin peste un deceniu de la facerea sa, îşi construieşte, alături de unităţile de mare tradiţie precum Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", propria realitate şi propria mitologie.
Astăzi, a fi "lăzărist" înseamnă, tot mai mult, nu doar un exerciţiu de instruire şi educaţie, finalizat cu o diplomă, ci şi blazon aurit pe piepturile actualilor elevi, ale primelor generaţii de absolvenţi, dar, ca o posibilitate, şi pe piepturile multor gimnazişti care doresc să-şi continue pregătirea lor şcolară într-un cadru exemplar şi care vor opta, în acest scop, pentru Liceul Teoretic "Aurel Lazăr". Pentru aceşti tineri gimnazişti aflaţi în căutarea unei instituţii în care să-şi continue studiile, a unor mentori care să le desăvârşească formarea, astăzi, oferta lăzăriştilor.
CEASUL LICEULUI "AUREL LAZĂR"
Interlocutor prof. Ioan Vasile Micu, directorul şcolii
Fără îndoială, şcoala "Aurel Lazăr" s-a definit în toţi cei 13 ani de la naşterea sa. Maturizarea, însă, s-a accentuat în ultimii ani. Asta prin contribuţia tuturor, dar mai ales prin managementul exemplar, asigurat de dl prof. IOAN V. MICU, directorul şcolii, cel care încearcă să-i convingă pe toţi că în învăţământul bihorean a venit ceasul Liceului "Aurel Lazăr".
- Domnule director, astăzi, Liceul "Lazăr" nu doar are montat sus pe frontispiciu un ceasornic, ci, după cum cu uşurinţă poate constata cine-i trece pragul, chiar funcţionează ca un ceasornic. Totul e curat, aranjat, proaspăt zugrăvit, proaspăt vopsit, panotat.
- Ne încântă observaţia dumneavoastră şi îmi place să cred că între aşezarea acestui ceas pe frontispiciul şcolii şi modul în care această instituţie a câştigat bătălia cu timpul, cu inerţiile şi cu greutăţile, există o relaţie directă. Chiar cred că în învăţământul teoretic preuniversitar orădean a venit ora Liceului "Lazăr".
- Cum şi prin ce?
- Consider că Liceul "Lazăr" a reuşit să se impună în constelaţia liceelor de filieră teoretică din Oradea prin concertarea eforturilor şi acţiunilor tuturor celor care servesc liceul în momentul de faţă, printr-o organizare riguroasă şi o permanentă conlucrare între compartimentele - componentele mecanismului şcoală. Condus, la nivel de vârf, de cei doi directori, adică cel care vă vorbeşte şi director adjunct prof. Rodica Angela Sabău.
Astfel, activitatea instructivă, adresată cu o deosebită devoţiune elevilor noştri, este asigurată de un corp profesoral valoros, cu experienţă profesională. Nu mare numeric, ci sufleteşte. Avem 50 de dascăli buni, organizaţi pe criterii de specialitate în comisii corespunzătoare ariilor curriculare stipulate în planul-cadru de învăţământ. Activitatea gospodărească este deservită de un personal cu dragoste pentru unitatea noastră şcolară. Puteţi înţelege de aici că nu suntem o unitate-mamut, ci o şcoală de dimensiune medie.
- Dimensiunea medie e un privilegiu sau un handicap?
- În condiţiile societăţii actuale, cu descompunerea morală acută şi cu frecventele acte de violenţă, cu delincvenţă juvenilă şi agresiuni scăpate de sub control, o unitate de asemenea dimensiuni, mai ales sub raport educaţional, poate fi mai uşor controlată, dirijată şi chiar "stârnită". Monitorizată, dar şi motivată. La toate acestea contribuie, cred eu, şi căldura spaţiilor mici, a dimensiunilor conferite de arhitectonica şcolii. Şi, evident, elementul uman despre care am vorbit.
- Dincolo de dimensiunile arhitecturale, între zidurile şcolii ce există?
- Între zidurile şcolii îşi desfăşoară activitatea cele 27 de clase, care au un efectiv de aproape 700 de elevi, structurate pe învăţământ gimnazial şi liceal. Liceu - cu cele două profile, real şi uman.
Ca bază materială, şcoala dispune de: două clădiri, 28 săli de clasă; 6 laboratoare, 7 cabinete (limba română şi limbi moderne); 2 cabinete de informare şi documentare şi de consiliere psiho-pedagogică; 3 de informatică cu acces Internet; o bibliotecă cu 15.000 volume; două terenuri de sport; o minisală de gimnastică; două cabinete medicale (pediatrie şi stomatologie); o cantină cu 100 de locuri; un internat şcolar cu 150 locuri în camere cu 4 paturi, grup sanitar şi baie proprie etc.
- Dimensiunile şcolii, calitative şi cantitative, arhitecturale sau umane, sunt gospodărite de un management specific. Un management care vine şi de la director.
- Am venit cu o ofertă bogată, dar, în acelaşi timp, pragmatică şi realizabilă. Oferta a fost structurată pe trei grupe importante. Lucrări foarte urgente, lucrări importante şi, a treia grupă, realizări în perspectivă.
- Nominalizând câte ceva...
- Dintre cele realizate deja: restaurarea faţadei şcolii; realizarea a trei laboratoare de informatică, racordate la Internet, dintre care unul ultramodern, din generaţia calculatoarelor oferite prin Programul guvernamental; informatizarea evidenţelor şcolii (contabilitate, secretariat, cabinet medical); realizarea unui punct de documentare pentru dascăli pe domeniul reformei şi legislaţiei şcolare; ameliorarera calităţii ambientului în şcoală, prin zugrăveli moderne, în culori vii, vopsirea tablelor, flori, panouri, tablouri etc.; reabilitarea reţelei de radioficare a liceului; procurarea de mobilier modern; amenajarea unui chioşc de incintă pentru elevi; montarea unei centrale telefonice cu 8 telefoane interioare; instalaţie electronică de cuplare automată a soneriei şcolare; alte dotări, precum xerox, televizor, aparatură tehnică. De asemenea, amenajarea unei noi săli de clasă, modernizarea grupurilor sanitare, a sălii profesorale, înscrierea şcolii în circuitul internaţional prin parteneriat şi proiecte şcolare, amenajarea unor spaţii cu vegetaţie în curtea şcolii, betonarea curţii etc. Printre realizările de ultimă oră, mai amintim: finalizarea şi darea în folosinţă a unui laborator modern de biologie, a unui cabinet de istorie, reabilitarea şi modernizarea sălii festive a liceului. Se află, de asemenea, în stadiu avansat lucrările pentru darea în folosinţă a două noi laboratoare de fizică şi respectiv chimie, cu baza materială aferentă, realizate din surse proprii. Pentru 1 septembrie, tăiem panglica.
Doresc, pe această cale, să mulţumesc colegilor, părinţilor elevilor, diverşilor agenţi economici care au făcut posibile aceste lucruri. Noi doar i-am adus alături.
- După 13 ani de exerciţiu didactic, şcoala a promovat absolvenţi buni, absolvenţi exemplari?
- În general, elevii noştri sunt deosebiţi. Ei au demonstrat multiple valenţe atât în planul învăţării, cât şi în alte domenii, precum sportul, arta. Pentru a onora prestaţia lor, amintim aici doar numele şefilor de promoţie din ultimii ani: Şover Radu, Mariş Carmen, Pitilie Daniela, Chereji Anca, Cearnău Lorena şi Popa Silvia, Creivean Lavinia, Iorga Andrada. Considerăm însă extrem de important, în acest moment, realizarea unor demersuri privind optimizarea procesului de învăţământ tocmai în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate deosebite. Rezultate care, suntem convinşi, depind,în primul rând, de condiţiile materiale şi de starea de spirit deja creată. Împreună, cultivăm grădina spiritului, în care ne creştem copiii pentru a-i dărui societăţii.
- Lumea se tulbură în ultima vreme, mai ales sub aspect moral. Rolul educaţional al şcolii ar putea fi amplificat...
- La toate rezultatele noastre de până acum a concurat şi aplecarea constantă asupra activităţii educative, activitate pe care o considerăm un reper extrem de important în viaţa şi existenţa unei şcoli, insistând pe următoarele aspecte: frecvenţa elevilor, eliminarea abandonului şcolar, starea de disciplină a elevilor, pe unele activităţi extracurriculare, pe domeniul limbilor moderne, al educaţiei fizice şi estetice a elevilor etc. În acelaşi context, pentru funcţionarea liceului ca un orologiu, am vegheat cu multă stăruinţă asupra relaţiilor interumane ce se statornicesc în şcoala noastră, în cele trei planuri: dascăl-elev, dascăl-dascăl şi dascăl-părinte. Pentru perfecţionarea acestei relaţii, s-au implicat cele două mecanisme fundamentale ale şcolii: Consiliul profesoral şi Consiliul de administraţie, completate fericit cu activitatea Consiliului reprezentanţilor părinţilor. Toate, prin implicarea, evidentă şi eficientă, a actualei conduceri a şcolii.
- Şi câteva cuvinte despre parteneriatele internaţionale.
- În primul rând, un parteneriat şcolar COMENIUS - Acţiunea 1, ca parte a parteneriatului cu şcoli din Portugalia, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Italia. Titlul proiectului este "Vicino. Colegi de bancă în Europa". S-au derulat întâlniri de lucru în ţările amintite, cu schimburi de obiecte şcolare, între elevii şcolilor participante la proiect, realizarea de pagini Web. Să amintesc şi parteneriatul mai vechi dintre "Aurel Lazăr" şi Liceul Regal "Kawar" din Warengem-Belgia, prin care Consiliile elevilor celor două şcoli au iniţiat un proiect comun cu tema "Rolul Consiliilor elevilor în conducerea şcolii", cu schimburi de elevi şi profesori între cele două şcoli. În momentul de faţă, liceul nostru este acreditat de către ECDL România în vederea acordării permisului european de conducere a computerului. Recent, au primit aceste permise prima serie de cursanţi. Suntem primul liceu care a reuşit această performanţă, evident dintre cele acreditate pentru această activitate.
- Şi, pentru că realizăm totuşi o pagină promoţională, câteva cuvinte despre planul de şcolarizare pentru anul 2003-2004.
- Planul de şcolarizare al instituţiei noastre a fost gândit şi structurat în actuala formă, plecând de la tradiţia liceului, de la condiţiile materiale şi, mai cu seamă, de la resursele umane ale şcolii. Într-o anumită măsură, plecând şi de la comanda socială, aşa cum este ea exprimată în momentul actual. Astfel, la nivelul gimnaziului, ne-am propus realizarea a două clase a V-a, una cu predare intensivă a limbii engleze şi una standard, în conformitate cu planurile de şcolarizare în vigoare.
Pentru liceu, am mers pe cele două profile, real şi uman, pentru a oferi absolvenţilor noştri un spectru larg în vederea integrării în învăţământul superior, în colegii sau şcoli postliceale, profile ce le permit o largă paletă de opţiuni.
- Domnule director, în finalul dialogului nostru, spuneţi-ne câteva scurte cuvinte de îndemn pentru absolvenţii de gimnaziu, virtuali candidaţi întru admitere la "Aurel Lazăr".
- FACI CE ŞTII, ŞTII CE FACI, DAR, NU UITA, TE FACI "LĂZĂRIST"!
Lăzărist în fapte şi spirit. Ce înseamnă să fii "lăzărist"? Spiritul lăzărist înseamnă dorinţa noastră de a fi împreună, de a ne bucura de vârsta noastră, de a ne trăi frumos şi civilizat anii adolescenţei, de a ne ajuta la greu, de a înlătura orice urmă de egoism. Înseamnă Noi, nu Eu. Şi asta tocmai pentru că nu timpul te învaţă să gândeşti, ci firea şi educaţia proprie.
N. BRÂNDA
LICEUL TEORETIC "AUREL LAZĂR"
Str. Avram Iancu nr. 10
Tel/Fax: 0259/43-62-08
E-mail: alazar@rdsor.ro
Web page: alazar.rdsor.ro
Oferta şcolii pentru anul şcolar 2003-2004
Clasa a V-a:
Engleză intensiv - 1 clasă
Clasa a IX-a:
Profil real:
Matematică-informatică intensiv - 1 clasă - cod 170
Matematică-informatică - 1 clasă - cod 174
Prima medie la admitere 2002-2003: 9,53
Ultima medie la admitere 2002-2003: 8,58
Ştiinţele naturii - 1 clasă - cod 171
Prima medie: 9,21
Ultima medie: 8,20
Profil uman:
Filologie (intensiv germană) - 1 clasă - cod 172
Filologie (Bilingv engleză) - 1 clasă - cod 173
Prima medie: 9,12
Ultima medie: 7,62
Cursurile se desfăşoară numai dimineaţa, între orele 8-14!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.