Timp de cinci luni, din mai până în septembrie, Asociația Administrația Ariei Protejate Muntele Șes derulează activitățile proiectului „Junior Ranger Muntele Șes”.

Scopul proiectului este creșterea nivelului de conștientizare și a gradului de acceptare privind importanța protejării naturii și a conservării biodiversității din ariile naturale protejate. Astfel, proiectul urmărește îmbunătățirea cunoștințelor despre ariile naturale protejate de către tinerii și adulții din comunitățile locale, însușirea unui comportament ecologic necesar asigurării echilibrului dintre sănătatea individului, a societății și a mediului, formarea unei atitudini de respect față de protecția naturii. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Partenerii asociației în derularea proiectului sunt: Liceul Teoretic „Constantin Șerban” din Aleșd, Școala Gimnazială „Ovidiu Drimba” din Lugașu de Jos și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Bihor.

Principalele activități care se vor derula în zona ariilor protejate din Muntele Șes și Pădurea Craiului sunt: derularea unei campanii de informare și promovare a ariilor naturale protejate, a importanței conservării biodiversității și a patrimoniului natural; organizarea concursului de turism pentru liceeni Ecotura, în luna iunie, la Valea Târnei; organizarea taberei de voluntariat în arii protejate Junior Ranger, în luna iulie, la Damiș; activități de întreținere a traseelor de vizitare din Muntele Șes; organizarea concursului de fotografii „în obiectiv natura”, în lunile iulie-august; organizarea unei excursii la rezervația naturală Izvoarele Barcăului, pentru grupuri de tineri și familii cu copii, în septembrie; organizarea concursului interșcolar de cultură generală, pe teme de protecția mediului, „Îndrăznește să descoperi”, în luna septembrie.