Lucrările la parcarea de tip park and ride din Centrul Civic vor fi reluate săptămâna viitoare, după mai bine de un an de când au fost oprite din cauza cercetărilor arheologice. Proiectul va suferi unele modificări, pentru a putea fi puse în valoare vestigiile descoperite.   

Lucrările la parcarea din jurul catedralei ortodoxe din Piaţa Emanuil Gojdu au fost oprite în luna februarie a anului trecut, după ce au fost descoperite trei schelete şi urmele unor ziduri care aparţin unei biserici vechi. După mai bine de un an, arheologii de la Muzeul Țării Crișurilor au finalizat toate lucrările de cercetare arheologică preventivă la viitoarea parcare din Piața Emanuil Gojdu, iar raportul final a fost aprobat de Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii. „După începerea lucrărilor și săpăturile care au fost efectuate, au fost descoperite anumite vestigii în zonă. Având un contract de cercetare arheologică cu Muzeul Țării Crișurilor, conform normativelor în vigoare, inițial a fost verificată jumătate din suprafața parcării din punct de vedere arheologic. În urma realizării raportului arheologic, care a fost trimis la București, ni s-a spus că este o descoperire importantă, să săpăm 75% din suprafața parcării. Ulterior, împreună cu cei de la Comisia Națională de Arheologie, am ajuns la concluzia să săpăm 100% din suprafața parcării. Toată suprafața a fost cercetată din punct de vedere arheologic. S-au descoperit două fundații de biserici vechi: o biserică romanică din secolul al 12-lea și, în jurul ei, o biserică gotică, din jurul secolului al 14-lea. Au mai fost găsite câteva ruine de clădiri medievale, tot din secolul al 14-lea, un zid de ravelin al Cetății și o contraescarpă a zidului de ravelin. După întocmirea raportului arheologic și avizarea lui de către Comisia de Arheologie, am venit cu propunerea de punere în valoare a acestor descoperiri pentru a primi avizul Comisiei Naționale și al Direcției de Cultură pentru continuarea lucrărilor la parcare”, a declarat primarul Florin Birta.

În baza raportului final al arheologilor, arhitectul Pafka Ernest, șeful de proiect al lucrării, a prezentat o propunere de proiect modificator pentru punerea în valoare a vestigiilor descoperite, constând în: fundațiile unei biserici romanice și gotice, vârful ravelinului și a contraescarpei ravelinului vor fi prezentate în forma descoperită in situ, prin montarea unor balustrade de sticlă, fără să fie acoperite sau placate; fundațiile unor construcții medievale din vecinătatea bisericilor și conturul ravelinului și al contraescarpei ravelinului vor fi marcate în pardoseala parcajului.

Proiectul a primit avizul favorabil al Direcției Județene de Cultură Bihor, urmând ca modificările să fie detaliate la nivelul unui proiect tehnic de execuție în perioada următoare. Modificările rezultate de punerea în valoare a vestigiilor descoperite conduc la diminuarea locurilor de parcare de la 277 locuri inițiale la 251 locuri de parcare și desființarea unui lift.

„Cel mai târziu la începutul lunii iulie, lucrările la parcare vor fi reluate în forță. Se lucrează la partea de modificare a proiectului pentru a pune în valoare noile descoperiri, modificări care trebuie scoase la licitație. Va avea loc o licitație suplimentară pentru proiectare și execuție. Important este că, în același timp, constructorul poate lucra la partea de fundație și la tot ce nu afectează aceste puneri în valoare. Valoarea estimată a parcării este de aproximativ 25 de milioane de lei, fără TVA, și estimăm că proiectul modificator plus lucrările suplimentare vor aduce o creștere de aproximativ 20%”, a afirmat primarul. Potrivit acestuia, parcarea ar urma să fie dată în folosinţă la finalul anului viitor, cu o întârziere de doi ani faţă de termenul iniţial.