Consiliul Județean Bihor, împreună cu Primăria Oradea şi primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, va realiza un inel rutier metropolitan, cu o lungime de aproximativ 20 km. Investiţia este estimată la 40 milioane euro, finanţarea urmând să fie asigurată prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

 

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat ieri, 29 septembrie, într-o declarație de presă, realizarea unui inel rutier metropolitan cu o lungime de 20 de kilometri, în partea de sud a municipiului Oradea. Inelul rutier va avea două benzi, câte una pe sens, va fi clasificat ca drum județean și va asigura o mai bună mobilitate a persoanelor și a mărfurilor în Zona Metropolitană a Municipiului Oradea (ZMO). Acesta este un proiect convenit cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor din ZMO, respectiv Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

„Proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, unde fiecare unitate administrativ-teritorială are o sumă minimă recomandată. Având în vedere această sumă, am luat decizia să ne asociem, astfel încât să putem realiza împreună acest proiect important”, a declarat Ilie Bolojan. Finanțarea acestui drum va fi asigurată din cotele ce revin Consiliului Județean Bihor - 140 milioane lei şi Municipiului Oradea - 43 de milioane lei. Bolojan a precizat că la aceste sume se va adăuga cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Bihor. În total, suma estimată pentru acest proiect este de aproximativ 200 de milioane de lei, adică în jur de 40 de milioane de euro.  „Inelul metropolitan va pleca de la o distanță de aproximativ 10 kilometri de Oradea, respectiv de la intrarea în Oșorhei dinspre Cluj-Napoca, apoi va ajunge, ocolind Alparea, la intrarea în stațiunea Băile Felix dinspre Beiuș, în zona benzinăriei USA Oil. Drumul DN76 va fi traversat în zona respectivă cu un viaduct înspre Cordău. În continuare, acest inel metropolitan va merge spre comuna Nojorid, ocolind satul Apateu și făcând joncțiune cu drumul național spre Arad și cu viitorul drum expres Oradea-Arad, pe teritoriul comunei Nojorid.

„Urmează ca după aprobarea în consiliile locale partenere, să semnăm protocolul și să realizăm un studiu de fezabilitate, în așa fel încât în 45 de zile să avem indicatorii tehnico-economici conform cerințelor din programul național de investiții. Astfel, ne dorim ca în primăvara anului viitor să avem deja documentația aprobată și să putem demara procedurile de licitație pentru proiectare și execuție”, a precizat preşedintele CJ Bihor.