Municipalitatea orădeană a anunţat că proiectul de construire a unui complex sportiv între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică poate fi realizat, după ce firma Selina a pierdut procesul prin care contesta exproprierea terenurilor deţinute în zonă.

Primăria Oradea a anunțat în vara anului trecut intenția de a construi un complex sportiv, care va cuprinde şi un nou stadion, pe amplasamentul situat între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică. În vederea derulării acestui proiect, Consiliul Local Oradea a aprobat două hotărâri: una prin care s-a declarat interesul public pentru realizarea arenei sportive, întocmirea documentațiilor de urbanism/proiectare necesare realizării acestui obiectiv, dar și realizarea demersurilor pentru preluarea terenului necesar proiectului în proprietatea publică a Municipiului Oradea; cealaltă pentru declanşarea procedurii de expropriere a imobilelor, proprietate privată, reprezentând terenuri, în suprafață totală de 20.002 mp, afectate de coridorul lucrării de utilitate publică de interes local. „Într-o primă fază, unul dintre creditorii Selinei a atacat în instanţă Hotărârea Consiliului Local nr. 179/2020, prin care se declara caracterul de interes public al construcţiei arenei sportive pe acest amplasament, însă instanța a respins cererea acestuia. Totodată, firma Selina a atacat în instanță și HCL 538/iulie 2020, prin care s-a aprobat trecerea din domeniul public al județului Bihor în cel al Municipiului Oradea a cotei părți de 58.716 mp, din terenul cu nr. cadastral 194964, înscris în CF 194964 - Oradea, situat în zona străzii Armatei Române nr. 1/A. Tribunalul Bihor a respins însă cererea de suspendare a HCL nr. 538/2020 și a HCL nr. 179/2020. Împotriva acestei sentințe, S.C. Selina, aflată în reorganizare, a declarat recurs, Curtea de apel respingând definitiv recursul ca nefondat”, a precizat Primăria Oradea.

Tot anul trecut, în luna octombrie, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici la faza SF, respectiv a coridorului de expropriere. Firma Selina a contestat în instanță Hotărârea Consiliului Local nr. 829/2020, prin care se aproba exproprierea suprafeței de 20.002 mp, cerând suspendarea acestei hotărâri și câștigând procesul în primă instanță. Însă, la finalul lunii trecute, Curtea de Apel a dat câștig de cauză Primăriei Oradea. „Astfel, prin Decizia nr. 169/2021, pronunțată în data de 26 februarie 2021, Curtea de Apel a admis recursul Primăriei Oradea, a casat în parte hotărârea și, rejudecând fondul, a respins ca nefondată cererea de suspendare formulată de firma Selina, hotărârea instanței fiind definitivă. În concluzie, cererile de suspendare a executării hotărârilor Consiliului Local au fost respinse de instanțe, astfel că HCL  nr. 538/2020, HCL nr. 179/2020, HCL nr. 829/2020 și HCL nr. 774/2020 nu sunt suspendate. Aceste Hotărâri ale Consiliului Local produc efecte. Astfel, după finalizarea documentațiilor de intrare a terenurilor în proprietatea Municipiului Oradea, Primăria Oradea va înainta studiul de fezabilitate al complexului sportiv cu terenul liber de sarcini către Compania Națională de Investiții și Ministerul Dezvoltării în scopul finanțării proiectului de realizare a complexului sportiv pe amplasamentul situat între str. Făgărașului, str. Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” și Grădina Zoologică”, a precizat primarul Florin Birta.

Potrivit municipalităţii, în cadrul compexului sportiv, pe lângă noul stadion, se va amenaja și zona de parc și terenuri de sport multifuncționale, în aer liber, va fi reabilitat actualul stadion al LPS Bihorul, acesta urmând să fie extins cu piste pentru atletism. De asemenea, proiectul prevede construirea unui bazin de sport didactic. „În cadrul complexului se va construi un stadion, un hotel şi o parcare subterană cu 150 de locuri, fiind realizate, totodată, amenajări exterioare, inclusiv accesul în zona de subsol. Cu o capacitate de 16.291 de locuri, stadionul va fi dotat cu tot ceea ce este necesar organizării de competiții naționale și internaționale. Stadionul va fi realizat cu toate cerințele pentru omologare ca Stadion UEFA Categoria IV și va dispune de spații pentru sportivi și oficiali, spații administrative și spațiile tehnice aferente, restaurant, facilități VIP, facilități presă, facilități public. Terenul de joacă va fi realizat cu gazon hibrid, iar suprafața dintre terenul de joc și gradene se va realiza cu un sistem rutier cu dale vibropresate pentru trafic greu, acoperite cu gazon artificial. De asemenea, acest complex va permite desfășurarea de competiții sportive, concerte, festivaluri și alte tipuri de manifestări cu public numeros și va avea rolul unui catalizator în dezvoltarea orașului”, menţionează Primăria Oradea.