Instituţia Prefectului reacţionează şi contestă intenţia Primăriei Oradea de a obliga Asociaţiile de proprietari să întreţină spaţiile verzi publice. În urma articolului apărut azi în Crişana, „Lege şi fărădelege – Obligarea Asociaţiilor de proprietari să preia spaţiile verzi publice s-ar putea muta în instanţă”, Prefectura a trimis un comunicat de presă în care confirmă în totalitate articolul, deşi anul trecut nu a formulat nicio obiecţie asupra Hotărârii Consiliului Local prin care a fost adoptat Regulamentul spaţiilor verzi publice.

 

„În urma articolelor apărute în mass-media locală precum și în urma unor sesizări din partea asociațiilor de proprietari din municipiul Oradea referitor la aplicarea Regulamentului de administrare și întreținere a spațiilor verzi publice, facem următoarele precizări”, se arată în comunicatul de presă al Cancelariei Prefectului judeţului Bihor.

„Procedând la verificarea legalității Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Oradea nr. 873/24.09.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind administrarea și întreținerea spațiilor verzi publice situație în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Oradea, s-a apreciat că hotărârea în cauză poate întruni condițiile de legalitate numai în cazul în care articolul 39, lit l. va fi coroborat cu art. 31 alin. 3 din Regulament în sensul în care nu există o obligație în sarcina asociațiilor de proprietari în a prelua întreținerea spațiilor verzi. Neexistând o obligație în acest sens, asociațiile nu pot fi constrânse în a semna un protocol de preluare sub sancțiunea unor amenzi contravenționale.

Cu toate acestea, deși din prevederile Regulamentului rezultă că predarea spațiilor verzi se face doar la cererea asociațiilor de proprietari există situații în care acesta nu se aplică în mod corespunzător. Astfel, dacă o asociație de proprietari își manifestă în mod expres, prin cerere scrisă, intenția de a prelua în întreținere spațiile verzi, atunci cade în sarcina acesteia obligația de a încheia un protocol, sub forma unui acord de voințe între asociație și primărie. În cazul în care asociația care a solicitat preluarea întreținerii spațiului nu își concretizează intenția prin semnarea protocolului, aceasta este pasibilă de amendă contravențională, conform Regulamentului.

În concluzie, semnarea protocolului devine obligatorie doar pentru cei care și-au exprimat prin cerere scrisă intenția de a prelua în întreținere spațiul.

Având cunoștință de faptul că Primăria Oradea, contrar scopului și cadrului reglementat de HCL-ul în speță  a procedat la notificarea unor Asociații de proprietari care nu și-au exprimat  cererea de a prelua întreținerea spațiilor verzi, notificându-i cu privire la obligația semnării protocolului sub sancțiunea amenzii contravenționale prevăzute la art. 39 lit. l, constatăm că dispozițiile Regulamentui se aplică disproporționat și în afara cadrului apreciat ca fiind legal în procedura de verificare a legalității.

Subliniem faptul că, față de observațiile de nelegalitate de mai sus, prin adresa nr. 1939/01.03.2019, am solicitat un punct de vedere legal față de modul în care este pus în aplicare Regulamentul, raportat la conținutul notificărilor trimise de primărie.

În urma sau lipsa unui răspuns din partea Primăriei Oradea vom reanaliza HCL 873/24.09.2018 și vom lua măsurile care se impun în vederea asigurării legalității actelor normative supuse controlului Instituției Prefectului. 

De asemenea, în cazul în care mai există asociații de proprietari care se află în situația în care au fost notificați de Primăria Oradea cu privire la obligativitatea încheierii protocolului sub sancțiunea amenzii cu toate că nu și-au exprimat cerere scrisă intenția de a prelua întreținerea spațiilor verzi, le aducem la cunoștință faptul că protocolul încheiat prin vicierea consimțământului este anulabil”, se arată în comunicat.

Una peste alta, deşi iniţial Prefectura nu a formulat nicio o obiecţie asupra Hotărârii 873 a CL Oradea, este îmbucurător faptul că semnalul de alarmă tras de câteva Asociaţii şi de mass-media nu a trecut neobservat.